Nuori kuulamörssäri Arttu Kangas on ainakin omien sanojensa mukaan eniten maailman kärkeä perässä voimatasoissa. Siitäkin huolimatta, että penkistä nousee 210 kiloa ja maastavedosta 300 kiloa.

– Raaka totuus on, että voimaa täytyy saada lisää jos metrin/metrejä haluaa lisää saada tulokseen. Samalla täytyy vähintään ylläpitää nopeutta ja räjähtävyyttä, Kangas kertoo.

Voima-arvoissa on kieltämättä rajustikin parannettavaa, vaikka miehen testiennätykset ovat maallikolle hurjaa luettavaa: penkkipunnerrus 210kg, raaka rinnalleveto 160g, takakyykky 240kg, etukyykky 200kg, maastaveto 300kg, 30m paikalta juoksu 3,95, 1-tasaloikka: 3,25m, 3-tasaloikka 9,65m ja 5-vuoroloikka 15,30m.

Kuten testituloksista voi asiantuntija lukea, nopeutta ja räjähtävyyttä löytyy. Sen Kangaskin vahvistaa.

– Parhaat ominaisuuteni ovat tekninen osaaminen, nopeus, räjähtävyys ja hyvä tehontuotto omaan painoon suhteutettuna.

Hallikaudella Kangas työnsi itsensä legendaarisen 20 metrin kerhon jäseneksi tuloksella 20,09.

– Siinä työnnössä vaan oli kaikki kohdallaan. Työntö oli niin sanotusti laajempi kuin muut hallikauden suoritukset eli toisin sanoin vaikutusmatka oli pidempi. Aikalailla senhetkinen maksimisuoritus se oli. Kyllä tunsi heti kun kuula sormista irtosi, että nyt on pitkällä. Tuollaisia työntöjä olisi tarkoitus tulevaisuudessa saada vähän useamminkin.

– Kyllähän se mahtavalta tuntui, kun 20 metrin kerhoon pääsemisestä on nuoresta pojasta asti haaveillut. Tosin joskus se tuntui lähes mahdottomalta haasteelta, mutta nyt on sekin todistettu itselle.

Maailman kärjen kehitystahdissa

Kankaalla on ikää vasta 21 vuotta, joten hän on kuulamörssäriksi vielä untuvikko. Viime kesänä vain neljä Kankaan ikäistä tai nuorempaa työnsi maailmassa yli 20 metriä. Kangas on siis ikäluokassaan aivan maailman kärjen tasolla. Totta kai miesten absoluuttiselle huipulle on matkaa vielä puolitoista metriä, mutta se ei ole mahdoton ero kiinnikurottavaksi. Nuorukaisen silmissä kangastelee Reijo Ståhlbergin jo nukkaantunut & virttynyt SE 21,69.

– Tämän kauden tulostavoite on 20,45. Sillä saattaisi päästä Pekingin MM-kisoihin, mutta siellä tuskin vielä on menestymistä tarjolla. Sinne jos pääsisi, niin omalle tasolle eli ennätyksen pintaan työntäminen olisi hyvä suoritus. Tämän kesän jälkeen on hyvä miettiä uudestaan, mitkä ovat realistisia tavoitteita tulevaisuudessa. Jos kesä menee niin kuin on suunniteltu, niin Rio de Janeiron olympialaiset on ehdottomasti tähtäimessä.

– Uskon että SE:n rikkomiselle ei ole estettä, jos pysyn terveenä ja selviän ilman suurempia vammoja sekä pystyn panostamaan urheiluun hyvin. Aika näyttää koska se voisi rikkoutua, mutta oma veikkaus on että siihen menee 2-3 vuotta, Kangas sanoo.

21,69 tietäisi lähes jokavuotista keikkumista arvokisojen palkintopallilla. Tosin joka vuosi esimerkiksi Yhdysvalloissa työnnellään huikeita kaaria, mutta ne tuppaavat ihmeen usein arvokisoissa lyhenemään radikaalisti.

– Jenkeistä tosiaan löytyy paljon kovia työntäjiä vuosi vuoden jälkeen. Tietysti siinä väestössä on enemmän materiaalia kuin suurimmassa osassa muista maista, mutta kieltämättä siellä tehdään asioita oikein. Eniten ihmetyttää jenkkien suuri tulostason vaihtelu. Juuri se, että keväällä työntävät kotimaassa uskomattomia kaaria ja myöhemmin taas tuloksesta voi ottaa pahimmillaan usean metrin pois, Kangas pohtii.

Tässä kohtaa monen mieleen piirtyy D-kirjain.

– Uskon puhtaaseen urheiluun, mutta kyllä niitä kiellettyjen aineiden käyttäjiä tuntuu aina vaan löytävän ja lähes joka lajista. Mielestäni tärkeintä olisi, että testausjärjestelmää jatkuvasti kehitettäisiin niin, että pystyttäisiin yhä enemmän nappaamaan kiinni huijareita. Ja joka maassa tasapuolisesti, Arttu Kangas toivoo.

Mihin hävisi suomalainen kuulabuumi?

Kangas käväisi viime viikolla Latvian Riiassa avaamassa kautensa tuloksella 19,52.

– Joo, kausi aukesi Latviassa ja hyvä reissu oli kaikin puolin. Jonkin verran jännitti ennen kilpailua, kun ei vielä oikein ole päässyt treeneissä sellaiseen kilpailutuntumaan. Loppujen lopuksi käteen jäi omasta mielestä hyvä tulos, josta on hyvä lähteä parantamaan

Kankaan pyrkimyksiä edesauttaa se, että hän päässyt mieleiseensä työpaikkaan Puolustusvoimiin.

– Pääsin nyt Puolustusvoimille urheilija- ja liikunta-aliupseerin virkaan ja se oli mulle kyllä ihan loistava juttu. Periaatteessa nyt voi urheiluun panostaa todella hyvin ainakin kolme vuotta. Työn mukana tulee vähän toisenlainen ympäristö, jossa voi välillä ajatella vähän muutakin kuin urheilua.

Arttu Kangas on ensimmäinen yli 20 metriä työntänyt suomalainen sitten vuoden 2008, jolloin Robert Häggblom pukkasi 20,06. Kun Arsi Harju voitti olympiakultaa Sydneyssä vuonna 2000, kolme suomalaista työnsi sinä kesänä yli 20,70 ja peräti seitsemän yli 20 metriä. Vielä 2006 20 metrin ylittäjiä oli neljä, mutta sen jälkeen on sukellettu aika surullisesti. Mihin hyvä buumi katosi?

– Monen lahjakkaan ja hyvän kuulantyöntäjän ura päättyi jostain syystä loukkaantumiseen, ja sen takia nyt on ollut pieni suvantovaihe. Totuus on myös varmasti se, että ajat ovat siitä sen verran muuttuneet, että harvalle pälkähtää mieleen alkaa työntämään kuulaa. Nykyisiä lahjakkaita nuoria ei enää saisi hukata vaan heitä pitäisi tukea jatkamaan. Kuulantyöntö on siitä vaativa laji, että tuloksesta näkee lähestulkoon suoraan kuinka hyvin olet harjoitellut. Mittanauha ei valehtele. Jos haluaa mukavan ja kevyen harrastuksen itselleen, niin ei ensimmäiseksi kannata alkaa kuulaa työntämään, Arttu Kangas naurahtaa.

Lauri Hollo