Keihäsmies Antti Ruuskasen alkukausi on sujunut pääosin hyvin. Dohassa keppi lensi 86,61 ja Dessaussa 85,78. Sen jälkeen Lappeenrannassa tulos oli vielä 83,51, mutta Birminghamin Timanttiliigassa Ruuskanen jäi tylysti viimeiseksi tuloksella 78,42.

Dohan ja Dessaun kovia kaaria Ruuskanen ei pysty arvottamaan keskenään.

– Savolaisittain, molemmissa oli puolensa, mies virnuilee.

– Yläkanttiinhan tämä lähti kausi liikkeelle. Taso on muutaman metrin kovempi, mitä odotin, Ruuskanen myöntää.

– Hyvä talviharjoittelu ja eri osa-alueiden tasapaino on auttanut kauden avauksessa. Varmasti myös sillä, että ikuinen karsija Ruuskanen pääsee kauteen vailla valintapaineita, on helpottanut kauden avausta.

Vaikka tulos onkin heikentynyt joka kilpailussa, ei Pielaveden mies ole lainkaan huolissaan.

– Hyvän avauksen jälkeen nyt kesäkuulla on treenattu jo tiukemmin.

Jo sunnuntaina Lahden Eliittikisoissa nähdään, mihin suuntaan Ruuskasen heitto on menossa. Viime viikolla komeasti liki 87-metrisen nakannut Ari Mannio ei ole mukana, koska heittää tänä iltana New Yorkin Timanttiliigassa. Sen sijaan kaikki muut kotimaiset kärkinimet ovat mukana: Tero Pitkämäki, Ruuskanen, Teemu Wirkkala ja Toni Sirviö.

Aikainen MM-valinta helpottaa

Aikainen valinta Pekingin MM-kisoihin mahdollistaakin treenaamisen kauden aikana ihan eri tavalla kuin näyttöpaineiden keskellä. Ruuskasella ja valmentaja Jarmo Hirvosella on nyt mahdollisuudet rytmittää kausi tismalleen haluamallaan tavalla.

– Se antaa mahdollisuuden rakentaa kuntoa rauhassa. Iso merkitys sillä on. Nyt pystymme rytmittämään kesäharjoittelua aivan eri tavalla ja annamme myös levolle kotioloissa enemmän aikaa, Ruuskanen selvittää.

Aki Parviaisen valmennuksessa Ruuskasesta kasvoi arvokisavoittaja. Moni olikin huolissaan, kun yhteistyö päättyi. Tilalle tuli kuitenkin Hirvonen, joka valmensi aikoinaan Parviaista. Suuri osa Parviaisen valmennusopeista on varmasti peräisin nimenomaan Hirvosen ajatuspankista.

– Jarmo on tuntenut minut pitkään ja ammentaa kaikilta edellisiltä valmentajilta parhaita asioita. Jarmon ja Akin ajatukset ovat pitkälle samoja, valmensihan Jarmo pitkään Akia. Jokainen valmentaja on toki oma persoonansa.

Alkukesän keihästaso on ollut aivan valtavan kova. Julius Yego nakkasi hirmuisen 91,53 Birminghamissa ja Ruuskasen 86,61 riittää maailmantilastossa vasta sijaan viisi. Edellä ovat myös Tero Pitkämäki (88,62), Vitezslav Vesely (88,18)ja Ari Mannio (86,82). Tilastoissa niskaan huohottaa kahden metrin säteellä lisäksi peräti kuusi miestä. Ruuskanen ei silti ole vielä miettinyt Pekingin asetelmia lainkaan.

– Pekingiin on pitkä aika. Keskityn omaan tekemiseeni. Keihäsporukka tulee hyvin toimeen keskenään ja olen iloinen kaikkien onnistumisista, heittäjä sanoo diplomaattisesti.

Mediahumun keskipisteessä

Vuosi sitten Zürichissä Ruuskasesta tuli arvokisavoittaja, kun EM-kulta irtosi ennätystuloksella 88,01. Toki jo Lontoon olympialaisten pronssimitali nosti lupsakan ja sanavalmiin miehen median lemmikiksi, mutta Euroopan mestaruuden jälkeen humu yltyi entisestään.

– EM-kulta toi yhteistyökuvioihin uusia näkökulmia. Kun Jarmo alkoi valmentamaan minua, hain Business Athleticsin hoitamaan aikataulutuksia ja yhteistyökuvioita. Median kanssa on mukava toimia. Meillä on niin ammattitaitoinen toimittajakunta, että hommat kyllä hoituu. Olen silti rajannut aika tiukasti tämän media homman pelkästään tähän urheilun ympärille, Ruuskanen sanoo.

Yhteishaastatteluja tyttöystävän kanssa tai Ruuskasen kodin ja vaatekaapin esittelyjuttuja emme siis saa jatkossakaan lehdistä lukea. Ja hyvä niin.

Ruuskanen ja Tero Pitkämäki ovat olleet jo vuosikaudet maan kovin ja seuratuin keihäskaksikko. Miehet ovat keskenään mainioissa väleissä, mutta missä asioissa Pitkämäki on parempi, missä Ruuskanen?

– Pitkämäki on varmasti kovempi pohjalainen ja minä kovempi savolainen. Lisäksi luulen olevani parempi kalastaja! Ruuskanen hirnahtaa.

Jatkoa vuoteen 2020 asti?

Kaksikko on kannatellut suomalaista keihäänheittoa vuosikaudet. Vuosien 2006-2014 aikana keihäästä on tullut kahdeksan arvokisamitalia – kuusi Pitkämäelle ja kaksi Ruuskaselle. Ruuskanen on 31-vuotias ja Pitkämäki täyttää tänä vuonna 33 vuotta. Kun kaksikko ennemmin tai myöhemmin lopettaa, mistä uusia vastuunkantajia suomalaiseen keihäänheittoon? Tyrehtyykö mitaliputki?

– Kyllä niitä uusia miehiä aina nousee ja toivottavasti myös naisia. Ihan hyvin vuonna 2020 voi olla vielä yllättäviä ukkoja kehissä tai sitten ei, heittää Ruuskanen arvoituksellisesti.

2020 on kesäolympialaiset Tokiossa. Ja hetkinen, Antti Ruuskanenhan on silloin vasta 36-vuotias. Eräskin Jan Zelezny heitti olympiakultaa 34-vuotiaana ja MM-kultaa 35-vuotiaana. Vielä nelikymppisenäkin tshekki ryykäisi EM-Göteborgissa pronssille…

Lauri Hollo