Henri Kontinen teki uskomattoman nousun maailman ykköseksi – ”Harva olisi uskonut”

© Kuva: Getty Images

Vielä muutama vuosi takaperin harva olisi osannut odottaa, että Henri Kontinen nousisi lähitulevaisuudessa tenniksen ATP-listan kärkeen.

Kontinen komeilee tenniksen miesten nelinpelin maailmanlistan ykkösenä. 26-vuotias Kontinen on kaikkien aikojen ensimmäinen suomalainen, joka on noussut tenniksen ATP-rankingin ykköseksi.

Lisäperspektiiviä Kontisen ainutlaatuiselle saavutukselle voi hakea miehen loukkaantumishistoriasta. Kontinen oli todella lupaava juniori, mutta erilaiset vaivat ja vammat vaikeuttivat läpimurtoa miesten tasolla. Helmikuussa 2013 Kontinen palasi tenniskentille vaikeiden aikojen jälkeen.

Tuossa vaiheessa 22-vuotiaalla Kontisella oli takanaan ranneoperaatio ja kaksi polvileikkausta. Lisäksi hänen olkapäänsä oli vihoitellut. Tarmokkaalla työllä Kontinen kuntoutti itsensä kuntoon fysiikkavalmentajansa Jarmo Ahosen kanssa. Kesällä 2013 Kontinen tunsi olonsa jälleen hyväksi ja myöhemmin samana vuonna hän päätti panostaa tosissaan nelinpeliin.

Jälkiviisaana on helppo todeta, että satsaus on kannattanut. Viitteitä Kontisen tulevasta menestyksestä oli havaittavissa jo ennen viime vuotta. Kontinen voitti ensimmäisen ATP-kilpailunsa Kitzbühelissä Jarkko Niemisen kanssa 2014. Seuraavana vuonna turnausvoittoja tuli yhteensä viisi.

Seuraava merkittävä steppi tuli siinä vaiheessa, kun John Peers kysyi Kontista parikseen lokakuussa 2015. Tuossa vaiheessa Peers oli maailmanlistalla kahdeksantena ja Kontinen sijalla 31. Nyt, reilu puolitoista myöhemmin, kaksikko on sijoilla yksi ja kaksi. Yhteisiä mestaruuspyttyjä on kertynyt kuusi, tuoreimpana Australian Grand Slamin voitto tammikuussa.

Kontisen kannalta oli onnekasta, että vuonna 2015 hyvää tulosta tehneet Peers ja Jamie Murray eivät jatkaneet yhteistä taivaltaan. Suomalais-australialainen pari on löytänyt yhteisen sävelen todella nopeasti. Kontinen on taitava verkkopelaaja. Lisäksi hän syöttää hyvin ja on saanut lisävarmuutta palautuksiin. Peersin vahvuus on kovissa ja tarkoissa peruslyönneissä.

Kontinen olisi aivan hyvin saattanut nousta maailmanlistan kärkeen myös jonkun muun kuin Peersin kanssa, mutta aussipelaaja on mainio tutkapari suomalaiselle. Maailman parhaimman nelinpelaajan otteita voi seurata tulevana viikonloppuna Hangossa Davis Cup -maaottelussa Madagaskaria vastaan.

Eemeli Pienimaa


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.