Leo-Pekka Tähti kelasi perjantaina maailmanmestariksi T54-luokan 100 metrillä parayleisurheilun MM-kilpailuissa Lontoossa. Tähti pyyhälsi loppukilpailussa ajan 13,95 ja voitti kilpailun 0,12 sekunnin erolla ennen Kiinan Liu Yangia.

Maailmanmestaruus on Tähdelle kolmas. Aiemmat tulivat vuosina 2011 ja 2013. Edellisissä MM-kilpailuissa Dohassa hän oli hopealla. Kaikkiaan mestaruus oli Tähdelle uran 22. mitali MM- ja EM-kilpailut sekä paralympialaiset huomioiden.

– Tällä on iso merkitys. Kaikkien vaikeuksien jälkeen iso juttu voittaa maailmanmestaruus. Toki jäi hampaankoloon, olisi voinut vaikka maailmanennätyksen tuossa pyöräyttää tai ainakin lähelle. Tärkeintä täällä tietysti on sijoitus ja maailmanmestaruus. Mikäs tässä, Tähti sanoi.

Huomattavasti kovempaan aikaankin kuin 13,95 olisi ollut aineksia, sillä Tähti kohtasi loppuosalla yllättävän haasteen kelaustuolinsa kanssa.

– Selkäremmistä katkesi hitsaus ja se meni poikki, selkäremmi lähti alta pois. Sieltä sitten hävisi yhtäkkiä kaikki tuet. Olin vähän, että mitäs nyt tapahtuu. Onneksi tapahtui sen verran myöhään, pystyin tavallaan menemään pelkällä rullauksella maaliin ja riitti voittoon. Tuntui vaan, että yhtäkkiä lähtee tasapaino. Hyvä, etten kaatunut. Tajusin vaan, että pitää yrittää rullata maaliin asti. Onneksi kiinalainen oli sen verran kaukana, eikä kerennyt saamaan minua kiinni. Aikamoinen juttu, Tähti huokasi.

#ParaAthletics

@ParaAthletics
When you break your racing chair and STILL win gold @LeoPekkaThti #London2017

– Alku oli aivan loistava, eka 60 metriä. Satanen on aina kiinni kiihdyttämisestä. Taas nähtiin, että se on se vahvuus. Aika hurja juttu kyllä, Tähti hämmästeli mestarina naureskellen harvinaiselle episodilleen.

Tähden seuraava MM-startti on 200 metriä tiistaina.

– Nyt täytyy viedä tuoli hitsaukseen, että saadaan selkäremmi takaisin kiinni. 200 on vähän mysteeri. Tuntuu, että mies on ihan hyvässä kunnossa ja selkeä nousu vire on. Kysymysmerkki on se toinen satanen, miten se tulee. Elimistö tuntuu olevan hyvässä tilassa, hermotus tuntuu käsissä toimivan oikein hyvin. Se on yleensä tiennyt kakkosellekin hyvää. Muutama välipäivä tulee ihan tarpeeseen, pystyy kyynärpäätäkin vähän huoltamaan, Tähti sanoi.

Kesäkuussa vaivannut kyynärpääkin oli perjantaina työkuntoinen:

– Vähän harkkakentällä pisteli, mutta kisassa ei ollut mitään tuntemuksia. Täytyy olla siitäkin iloinen, Tähti sanoi.

Alkuerässä Tähti kelasi 1,4 metriä sekunnissa puhaltaneessa myötätuulessa 13,92. Hän oli erässään ylivoimainen ja kelasi alkuerissä ainoana alle 14 sekunnin.

– Aika oli yllättävän kova. Aika leppoisa veto. Toki tuuliolosuhde oli aika hyvä.

Esa-Pekka Mattila kelasi alkuerässään 15,09 ja oli eränsä viides. Mattila oli ensimmäinen loppukilpailusta karsiutuja eli yhdeksäs.

– Rutiiniveto. Kouluarvosana kahdeksan 20–100 metriä, mutta ekat 20 metriä oli sellainen kutonen–kuusipuoli. Ekat kaksi, kolme lyöntiä olivat tosi tukkoisia. Ei vaan irronnut. Olin yhdeksäs, rehellisyyden nimissä ottaa aika paljon päähän. Turhauttavaa, Mattila harmitteli.

Lontoo: Parayleisurheilun MM-kilpailut, 1. päivä:

Loppukilpailu:

T54, 100m (+0,3): 1) Leo-Pekka Tähti Suomi 13,95, 2) Liu Yang Kiina 14,07, 3) Kenny van Weeghel Hollanti 14,25, 4) Saichon Konjen Thaimaa 14,54, 5) Erik Hightower USA 14,62, 6) Marc Schuh Saksa 14,66, 7) Curtis Thom Kanada 14,78, 8) Tomoki Ikoma Japani 14,86.

Lähde: SUL