Tulevana perjantaina järjestetään Pyeongchangin olympiastadionilla talviolympialaisten avajaiset. Sen jälkeen pyhättöä käytetään vielä kisojen päättäjäisissä, sekä vastaavissa tapahtumissa paralympialaisissa. Näiden jälkeen koko paikka puretaan.

35 000 katsojaa vetävän stadionin rakentamisen on arvioitu maksaneen järjestäjille yli 80 miljoonaa euroa, mutta käyttöä sille ei jatkossa näytä löytyvän. Myös monet muut olympialaisia varten rakennetut paikat saatetaan purkaa kisojen jälkeen, mikäli Etelä-Koreassa ei päästä sopuun kuka paikoista pitää jatkossa huolen.

Kiistan osapuolina ovat Gangwongin maakunta, jossa Pyeongchang sijaitsee, sekä Etelä-Korean keskushallinto.

-Haluamme, että valtio pitää huolen suorituspaikoista kisojen jälkeen, maakunnan kuvernööri Choi Moon-soon vaatii.

Maan viranomaiset eivät vaatimuksesta innostu, koska maakunta itse halusi kisoja alunperin hakea, ei Etelä-Korean valtio.

Urheilupolitiikkaa paljon tutkinut ja kisoja Eurosportille kommentoiva norjalainen Andreas Selliaas toteaa ettei Etelä-Koreassa mahdollisesti tapahtuva suorituspaikkojen heikko jatkokäyttö ole olympialaisten osalta mitään uutta.

– Järjestäjät ovat käyttäneet valtavia summia rahaa asioihin, joille ei ole lainkaan käyttöä kisojen jälkeen. Tällaisesta on monia esimerkkejä menneisyydestä ja se on ollut pitkään olympialaisten ongelma, Selliaas toteaa.

Lähde: Dagbladet