Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n puheenjohtajaa Sebastian Coeta epäillään Britannian eduskunnan dopingtutkijoiden harhaanjohtamisesta. Coe antoi epäilyttävän epämääräisiä vastauksia kuulemistilaisuudessa, jossa kaiveltiin brittiläisten yleisurheilijoiden dopingepäilyjä.

Brittien eduskunnan digitaalisen median, kulttuurin ja urheilun komitea julkaisi maanantaina laajan raportin, joka käsittelee dopingin käyttöä maan urheilupiireissä. Tutkimuksia kiellettyjen aineiden käytön ongelmiin tehtiin useiden vuosien ajan.

Poliitikot tuomitsivat Coen toimet yleisurheiluliiton pomona näyttävästi. Raportissa kyseenalaistettiin urheilujehun toimeettomuus yleisurheilua vaivaavan dopingongelman kanssa. Raportissa ihmetellään myös ääneen, miksi Coe vastasi tutkijoiden kysymyksiin niin epäselvästi vuonna 2015 pidetyssä kuulemistilaisuudessa.

Suurta mediahuomiota saaneessa raportissa kerrotaan, että Coe teki kaikkensa tehdäkseen etäisyyttä urheilumaailmaa järisyttäneeseen Venäjän valtiojohtoisen dopingohjelman skandaaliin. Coe väitti olleensa täysin tietämätön venäläisten yleisurheilijoiden dopingin käytöstä.

Coen vakuutteluista huolimatta raportissa nostettiin esiin raskauttavia todisteita yleisurheilupomon todellisista tiedoista. Entisen Lontoon maratonin johtajan Dave Bedfordin väitettiin soittaneen Coelle ja kertoneen tapauksesta, jossa venäläistä maratonaria Lilija Šobuhovaa oli kiristetty IAAF:n toimitsijoiden toimesta.

Venäläiseltä oli vaadittu tuhansia euroja siitä, että toimitsijat peittelisivät naisen dopingkäryä. Dopingepäily ei johtanut mihinkään ja Sobukhova sai osallistua Lontoon olympialaisiin vuonna 2012.

Šobuhovan dopingkäry vuoti kuitenkin julkisuuteen, ja siitä uutisoitiin muun muassa L’Équipe-lehden ja saksalaisen ARD-kanavan toimesta. Mediat raportoivat venäläisen maksaneen käryn peittelystä jopa 450 000 euroa Venäjän yleisurheiluliitolle.

Venäläiset antoivat Šobuhovalle kuitenkin myöhemmin vuonna 2014 monivuotisen kilpailukiellon. Naisen kaikki kilpailutulokset mitätöitiin vuodesta 2009 lähtien.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton ja Coen rooli sopassa jäi epäselväksi. Coe väitti brittitutkijoille jättäneensä Bedfordin sähköpostin lukematta ja ohjanneensa sen suoraan IAAF:n eettisen komitean puheenjohtajalle.

Brittiläiset poliitikot eivät olleet silti tyytyväisiä Coen toimintaan. Raportissa epäiltiin, että liittopamppu vältteli käryyn puuttumista tarkoituksella.

– Coen vastaukset tähän asiaan liittyen olivat harhaanjohtavia. On todella suuri pettymys, että lordi Coe ei käyttänyt tilaisuutta tutustua näin vakavaan väitökseen ja varmistua siitä, että on asiasta kärryillä. Šobuhovan tapauksessa olivat pelissä myös suuremmassa kuvassa IAAF:n antidopingsäännöt. Nämä ovat äärimmäisen vakavia asioita, jotka vaikuttavat IAAF:n ja lordi Coen maineeseen, raportissa moititaan.

Lähteet: ESPN, ARD, L’Èquipe