Maastopyöräilijä Sasu Halme joutuu lopettamaan kilpauransa jo nuoressa iässä. Syynä on resurssipula ammattilaissopimuksen karattua käsistä joukkueen ajauduttua talousvaikeuksiin.

– Minulla ei ole kaudelle 2019 tallipaikkaa ulkomaille, eikä liiemmin resursseja kierrellä Euroopassa kilpailujen perässä. Syksyn aikana olen ehtinyt saada sopimuksen jo käteeni, mutta talli ajautui talousvaikeuksiin ja joutui luopumaan huippu-urheilutoiminnasta, Halme kirjoittaa kotisivuillaan.

Huippu-urheilijana toimiminen vaatii nykypäivänä yhä nuorempana ammattilaistoimintaan siirtymistä, kun kilpailu huipulla on kovaa eikä puolittainen panostaminen enää riitä. Ammattilaissopimuksen ulkopuolelle jääminen saattaa tarkoittaa, ettei kilpaurheiluun, varsinkaan pienempien lajien keskuudessa, voi täysipäiväisesti panostaa. Silloin putoaa kelkasta.

– Tämän kontaktin saaminen oli minulle kolmen vuoden työ, kun opin tuntemaan oikeita henkilöitä, mistä asiat etenivät toiseen. Vaikka minulle on tullut hyviä tuloksia ympäri maailmaa, ei ovia ammattilaistalleihin ole auennut niin kuin olisin halunnut tai olettanut, Halme jatkaa.

Halme suomalaisena tulee maastopyöräilyn sydänalueen ulkopuolelta ja on tällöin jo lähtökohdiltaan heikommassa asemassa kuin Keski-Eurooppalaiset kilpakumppaninsa. Markkinat ja mainostajat kaipaavat näkyvyyttä ja etenkin kansallisille mainostajille on tärkeää saada kotimainen keulakuva. Suomalaisen on pärjättävä paremmin saadakseen samanlaisen kohtelun kuin esimerkiksi sveitsiläinen tai ranskalainen.

– Maastossa piirit ovat pienet ja ajajat valitaan mahdollisimman läheltä, suomalainen on iso kuluerä maksettavaksi. Käytännössä minun olisi pitänyt ajaa maailmanmestaruuteen XCO:ssa (ainoa olympialaisissa ajettava maastopyöräilyn alalaji), jotta olisin voinut varman paikan lunastaa. Ikävästi vaan minulla on ollut viime vuosina epäonnea juuri arvokilpailuissa.

Kilpapyöräily niin maantiellä kuin maastossakin on Suomessa vielä lapsenkengissä ja Pohjolasta maailmalle ponnistaminen on vaikeaa. Maantiepyöräilyn puolelta Lotta Lepistö, Jussi Veikkanen ja nyttemmin Jaakko Hänninen ovat onnistuneet nostamaan itsensä ammattilaistasolle viime vuosina. Kenties he onnistuvat raivaamaan tietä suomalaisille yhdessä maailman arvostetuimmassa kestävyysurheilun muodoista.