Norjan hiihtoliitto on julkaissut poikkeuksellisen tiedotteen, jossa kerrotaan Norjan 17- vuotiaan maastohiihdon suurlupauksen Helene Marie Fossesholmin saaneen teini-ikäisenä antidoping-järjestö WADA:n kieltolistalle kuuluvaa kasvohormonia.

Hiihtoliiton mukaan Fossesholmia hoidettiin kasvuhormoneilla, sillä hän oli epänormaalin lyhyt. Lääkärit kiinnittivät norjalaishiihtäjän pituuteen huomiota jo 8–9 vuoden iässä. Fossesholm oli 13-vuotiaana 137,5 senttiä pitkä. Hänen pituutensa on nykyään 151 senttiä.

Fossesholm sai kasvuhormonia joulukuusta 2014 syyskuuhun 2017, jolloin hänellä on ollut Norjan antidopingtoimiston erivapaus kasvuhormonin käyttöön mainittuina vuosina.

– Koska näytti siltä, että hormonia tarvitaan, haettiin Norjan antidopingkomitealta poikkeuslupaa. Lupa myönnettiin ja hän täytti kaikki Wadan kriteerit, tiedotteessa kerrotaan.

Myös 19-vuotias Kristine Stavås Skistad sai lapsuudessaan erityistä lääkehoitoa. Stavås Skistadin käyttämät valmisteet eivät kuulu Wadan kiellettyjen aineiden listalle.