30 vuoden odotus päättyy perjantaina, kun Suomen naisten lentopallomaajoukkue palaa arvokisa-areenoille Turkissa. Ankara Spor Salonun kentälle astelee valtavasti viimeisten vuosien aikana yksin ja yhdessä töitä tehneet pelaajat, jotka työllään ja suoranaisilla sankariteoilla ovat tämän kisapaikan ansainneet.

Viimeisen kolmen kesän aikana maajoukkue on pelannut peräti 52 ottelua voittaen niistä 32 eli 61,5 prosenttia. Joukkoon mahtuu eteneminen Euroopan liigan finaaliin 2017 sekä Kultaisen liigan Final Fouriin 2018 plus tietysti EM-karsinnoista tähän lopputurnaukseen selviytyminen.

Seitsemän pelaajaa on edelleen samoja, jotka aloittivat tämän kolmen vuoden påeriodin 2017 Ruotsi-maaotteluilla: Noora Kosonen, Suvi Kokkonen, Kaisa Alanko. Laura Pihlajamäki, Salla Karhu ja Piia Korhonen.

– Onhan tämä kuin kahden viikon aikana olisi joulu, juhannus, uusivuosi ja kaikki muutenkin juhlat samalla. Haluamme ettei toista 30 vuotta tule arvoturnausten väliin. Mukava tätä ilmaa on haistella nyt ja tulevaisuudessa, päävalmentaja Tapio Kangasniemi kuvailee tuntoja päivää ennen h-hetkeä.

– Meidän ongelma eii tule olemaan alivirittyneisyys. Kyllä pelaajat osaavat ladata, oikean tunneskaalan ja asennoitumisen löytyminen peleihin on se juttu. Sitä etsitään kaikesta.

Naislentopalloilijat ovat nyt neljännen kerran mukana arvoturnauksessa. 1977 ja 1989 joukkue nähtiin EM-lopputurnauksissa sekä 1978 MM-kisoissa. EM-kisoista Suomesta ja Länsi-Saksasta saaliina oli viimeinen eli 12. tila ja MM-kisoista 21:s.

Perjantainen EM-kisojen avausottelu hallitsevaa maailmanmestaria Serbiaa vastaan on kisahistoriamme 15:s. 14 edellistä on päättynyt suomalaistappioon, kun historian ensimmäisen EM-kisapelin (voitto 25.9.1977 Länsi-Saksasta Kotkassa jälkeen eivät sinivalkoiset ovat kentältä voittajina poistuneet.

Avausvastustajan Serbian edeltäjän Jugoslavian naisemme ovat kohdanneet molemmilla edellisillä EM-kisamatkoillaan: Lahdessa 1977 tappio tuli niukasti 2-3, mutta 12 vuotta myöhemmin Hampurissa lukemat olivat tylymmät, 0-3.

Serbiaa naiset eivät ole ehtineet koskaan ennen kohtaamaan, Serbia & Montenegron kolmasti (2004-2006, kaikki pelit 0-3) ja Jugoslavian kuudesti voittaen kerran.

Maailman ykköset herkullinen avausvastustaja

Avausvastustaja ei Tapio Kangasaniemen valmentamalle joukkueelle voisi vaativampi olla: Serbia on niin hallitseva maailmanmestari viime vuodelta kuin myös Euroopan mestari edelliskisoista kahden vuoden takaa. Olympialaisissa 2016 Riossa se saavutti hopeaa. Joukkue löytyy myös niin Euroopan (CEV) rankingin kuin myös maailman (FIVB) rankingin ykköspaikalta.

Kesän Nations Leaguessa Serbia pelasi pitkälti ilman supertähtiään ja sijoittui vasta 13:nnelle tilalle. Elokuun alun olympiakarsinnoissa tahti oli kuitenkin jälleen totutumpi ja joukkue hoiteli Puolasta Tokion olympiapaikan häviten vain yhden erän.

Kuten maailman ykkösjoukkueen statuksesta on helppo päätellä, Serbia vilisee maailmantähtiä. Ykköshampaana on niin MM- kuin EM-kisojen parhaaksi pelaajaksi valittu hakkuri Tijana Boskovic. Boskovic on osoittanut useaan kertaan olevansa lähes pysäyttämätön todella tärkeissä peleissä. Välttämättä taitelijaluonne ei kuitenkaan syty ihan jokaiseen otteluun 100 prosenttisesti.

Zoran Terzicin valmentaman Serbian joukkueen muut kuumimmat nimet ovat MM-kisojen parhaaksi puolustajaksi valittu libero Silvija Popovic, edellisten EM-kisojen tähdistöstä löytyneet yleispelaaja Brankica Mihaljovic sekä keskipelaaja Stefana Veljkovic ja passari Maja Ognjenovic.

– En halua, että Serbian asema maailman ykkösjoukkueena vaikuttaisi millään tavalla peliin lähtemiseen. Pelaajat ovat todella fiksuja ja tietävät tason sekä vastustajan kyvyt. Lähdemme pelaamaan ihan samalla tavalla, kuin muitakin vastaan. Serbian pitää ennakkosuosikin viittaa kantaa ja 0-0 -lukemista kaikkiin eriin aina lähdetään, Kangasniemi pohtii.

– Häviämme ja voitamme palloja. Mikä se suhde on, se pitää olla mahdollisimman edullinen meille. Tykkään yksinkertaisesta lentopallomatematiikasta ja asiahan menee isossa kuvassa niin, että jos voittaa 55% palloista, niin voitat pelin 3-2 tai 3-0. Ei tarvitse olla lähellekkään täydellistä. Virheitä tulee, vaikka niitä ei kukaan haluakkaan tehdä. Virheettömästi ei voi pelata.

EM-kisoissa pelataan neljä alkulohkoa neljässä eri maassa. Näistä lohkoista kustakin neljä parasta etenee jatkopeleihin. Ankaran lohkon neljä parasta pelaavat neljännesvälierissä Budapestin lohkon neljää parasta vastaan ristikkäispelit (1-4, 2-3). Ankaran lohkon kaksi parasta jatkaa pelejä samalla areenalla, kun taas sijoille 3-4 sijoittuneet matkaavat Budapestiin yhden pelin ajaksi. Puolivälierät pelataan taas Ankarassa näiden kahden lohkon joukkueiden osalta. Suomi on Euroopan rankingissa oman lohkonsa viidenneksi korkeimmalle sijoittunut (19.), vain kolme pykälää Ranskan alapuolella.

Yle näyttää kaikki Suomen kisaottelut suorina lähetyksinä. Selostajana toimii Mikko Hannula ja asiantuntijana Pauliina Vilponen.

EM-kisaottelut
23.8. 17:00 Suomi – Serbia, Ankara
24.8. 19:30 Suomi – Turkki, Ankara
25.8. 19:30 Suomi – Kreikka, Ankara
27.8. 17:00 Suomi – Ranska, Ankara
29.8. 17:00 Suomi – Bulgaria, Ankara
Mahdolliset jatkopelit 1.-8.9. Ankara / Budapest

Naisten lentopallon EM-kisajoukkue 2019
1 Roosa Koskelo L 43 MTV Stuttgart GER
3 Saara Esko Y 112 –
4 Noora Kosonen Y 73 VDK Gent BEL
5 Suvi Kokkonen Y 58 Hämeenlinnan Lentopallokerho
6 Michaela Madsen K 43 –
7 Emmi Riikilä Y 12 Hämeenlinnan Lentopallokerho
8 Kaisa Alanko P 96 VB Nantes FRA
9 Katja Kylmäaho P 39 Hämeenlinnan Lentopallokerho
10 Laura Pihlajamäki K 120 Stiinta Bacau ROM
11 Salla Karhu Y 70 LiigaPloki
12 Piia Korhonen H 72 Dresdner SC GER
13 Anna Czakan K 10 LP Viesti
14 Roosa Laakkonen K 61 LP Kangasala
16 Tiiamari Sievänen L 39 LP Kangasala

Lähde: Lentopalloliiton tiedote