Suomalaiskävelijä joutui keskeyttämään pakon sanelemana – ”Lääkäri olisi hakenut minun radalta, jos en olisi”

© Kuva: Juha Tamminen

Jarkko Kinnunen oli MM-kilpailun ainoa suomalainen, joka pääsi 50 kilometrin kävelyn maaliin saakka. Kinnunen käveli lauantaina aamuyöllä sisukkaasti 20:nneksi. Sairaus esti Tiia Kuikan startin naisten kilpailuun ja Aku Partanen keskeytti miesten kilpailun 15 kilometrin jälkeen, kun keho oli kuumennut siihen pisteeseen, ettei muita vaihtoehtoja ollut.

–  Keskeyttäminen ei ollut ratkaisu vaan pakko Vallu sanoi siitä ensin ja kuulin, että joukkueen lääkäri olisi ottanut minun radalta, jos en olisi keskeyttänyt, Partanen sanoi.

Partasen mukaan keskeyttäminen johtui siitä, että keho ei ollut kunnossa. Ongelmia oli parina kisaa edeltävänä päivänä, mutta kisapäivänä ennen starttia näytti hyvältä.

– On ollut sairastumisen oireita, mutta tänään oli parempi olo. Siksi lähdin kisaan. Sairaana en  lähde kilpailemaan, mutta sitä on vaikea arvioida etukäteen, mikä olotila tulee olemaan, Partanen sanoi.

Partasen mukaan hänellä oli parin viime päivän ajan ennen kisaa huimausta, pahoinvointia, oksennuksen tunnetta ja muita epämääräistä oireita. Kisaan hän lähti kuitenkin luottavaisena. Meno oli kuitenkin vaikeaa alusta pitäen.

– Alku on monesti ollut nihkeää. Ajattelin, että kyllä se siitä lähtee, mutta olo vaan heikkeni. Jostain syystä elimistö alkoi ”kiehua” odotettua nopeammin, Partanen sanoi.

Tokion lämpö on mietinnän paikka

Partasella oli kilpailussa sisuksissaan yksi Kansainvälisen yleisurheiluliiton tutkimukseen liittyvä nieltävä ja kehosta luonnollista teitä poistuva lämpömittari, joka kertoi kropan lämmön käyneen 39,4 asteessa.

– Tiesin, että oli kovat olosuhteet, mutta se oli yllätys, että näin aikaisessa vaiheessa alkoi piiputtaa. Tehtiin kuitenkin  kisaan liittyen kaikki niin hyvin kuin pystyttiin, Partanen sanoi.

Partanen katse on jatkossa Tokion olympiakisoissa. Tältä kaudelta 50 kilometrin osalta tilastoihin jää kevätalvella kävelty 3.46.54.

– Ensi vuonna Tokiossa tulee olemaan aika vastaavat olosuhteet kuin täällä ja se on mietinnän paikka, vaikka nyt ei tulee mieleen mitä olisi voinut tehdä toisin, Partanen sanoi.

MM-taiston voitti Japanin Yusuke Suzuki ajalla 4.04.20. Voittoaika on huonompi kuin kertaakaan vuoden 1968 Meksikon olympiakisojen jälkeen, mikä johtui ankaran kosteasta hellesäästä, mutta myös kisan öinen ajankohta oli poikkeuksellinen.

Lähde: Urheiluliitto