Suomalaisjuoksijan kunto lähellä ennätystasoa – ”Sitä tarvitaan nyt”

© Kuva: Juha Tamminen
Keskiviikkona Veikkausliigan tipsimatsina FC Lahti - SJK! Lyö veto ja hyödynnä talletusbonus!

Tänään Dohan MM-kisoissa 3000 metrin estejuoksun alkuerään starttaavan Topi Raitasen mukaan kunto on lähellä ennätystasoa. Se tarkoittaa, että kolmisen viikkoa sitten kärsityn flunssakuumeen vahingot on minimoitu.

– Voi olla ihan hyväkin, että tuli sellainen vähän kevyempi jakso. Ei se kunto tuossa ajassa mihinkään katoa, Raitanen sanoo.

Viimeisen silauksen MM-vireelle Raitanen haki leiriltä Turkin Belekistä.

– Mitään ennätysharjoituksia ei ole tullut tehtyä, mutta hyviä harjoituksia kuitenkin, Raitanen arvioi parin viime viikon harjoitteluaan.

Raitanen on tänä kesänä juossut 3000 metrin esteiden ennätyksekseen 8.21,47.  Kunto on kesän kisoissa ollut kukonaskeleen parempi kuin se, jolla hän juoksi viime vuonna Berliinin EM-kisoissa kahdeksanneksi. Sitä tarvitaan MM-kisojen alkuerissä, joissa alku on usein juostu maltilla ja ratkottu sitten kärkisijat vauhdikkaalla viimeisellä kilometrillä ja loppukirissä. Se sopi Raitaselle.

– Kaikissa viimeisissä kisoissa olen pystynyt juoksemaan hyvän viimeisen tonnin. Sitä tarvitaan nyt. Esimerkiksi Zagrebissa olin tilastoissa viides ja juoksussa toinen, Raitanen muistuttaa.

Ukonmaanaho: Tarvittavat harjoitukset tehty

Syyskuun alussa juostu Zagrebin kilpailu oli Raitaselle MM-kisojen kenraali. Juoksun toinen sija heltisi ajalla 8.25,51. Raitasen valmentajan Janne Ukonmaanahon silmissä aika on hänen suojattinsa tämän hetken perustasoa.

– Esimerkiksi Lapinlahdella juostu 8.22,76 tuli perusharjoittelun puolelta ilman ratatreeniä ja herkistelyä, Ukonmaanaho muistelee Raitasen kesän toiseksi parasta aikaa. Sen hän juoksi sydänkesän vuoristoleirin päätteeksi.

Vaikka räkäinen ja kuumeinen flunssa pakotti Ukonmaanahon ja Raitasen muokkaamaan MM-kisoihin tähtäävää harjoittelua, kaikki tarpeellinen tuli valmentajan mukaan tehtyä.

– Viimeisen kahden kuukauden aikana Topi on pystynyt tekemään ne harjoitukset, mitä normaalisti tarvitaan. Olen luottavainen, että on Topi finaalissa, Ukonmaanaho sanoo.

Lähde: Urheiluliitto

Keskiviikkona Veikkausliigan tipsimatsina FC Lahti - SJK! Lyö veto ja hyödynnä talletusbonus!