Kaksi viikkoa sitten helmikuun 19.päivänä Suomen kaikki yli 140 000 golfaria siirtyivät uuteen maailmanlaajuiseen tasoitusjärjestelmään (World Handicap System, WHS) ja saivat uuden tasoituksen.

“Kokonaisuudessaan siirtymä meni paremmin kuin mitä uskoimme odottaa. Lähes kaksi miljoonaa golfkierrosta siirrettiin golfseurojen käyttämistä tietojärjestelmistä Golfliiton uuteen keskusjärjestelmään. Suurin osa näistä meni suunnitelmien mukaan vaikka joidenkin golfseurojen ja pelaajien osalta historiatietoja jäi puuttumaan. Se, että onnistuimme tässä ensimmäisenä Euroopassa kertoo siitä, että eri toimijoiden välinen yhteistyö toimii ja meillä on kyvykäs kumppani viemässä golfin digitaalisuutta eteenpäin”, Golfliiton toiminnanjohtaja Juha Korhonen kertoo.

WHS luo yhtenäiset perusperiaatteet kaikkialle yhdistäen kuusi erilaista tasoitusjärjestelmää. Maailmalla uudistus koskettaa noin 60 miljoonaa golfaria. Suomi oli ensimmäinen WHS-järjestelmän käyttöönottanut maa Euroopassa, Ruotsi ja Norja seurasivat perässä 1.maaliskuuta.

Suurin muutos suomalaisille golfareille tulee olemaan se, että tasoitus lasketaan jatkossa keskiarvolaskentana – 8 parasta viimeisestä 20 tasoituskierroksesta. Aiemmin tasoitus laskettiin vertaamalla pelaajan viimeisintä kierrosta hänen nykyiseen tasoitukseensa.

”Tasoitus on ainutlaatuinen konsepti urheilu- ja hyvinvointimaailmassa. Se yhdistää golfareita ympäri maailman ja antaa eritasoisille pelaajille mahdollisuuden ottaa tasapuolisesti mittaa toisistaan missä vaan, milloin vaan. Varmasti tämän takia tasoitusjärjestelmä onkin hyvin keskeinen osa golfpelin rakenteita”, Aarni Nordqvist Golfliitosta kertoo.

Hyötyjä ja digiä

WHS tuo useita hyötyjä golfareille. Keskiarvolaskenta reagoi ketterämmin muutoksiin ja heijastaa paremmin nykyistä pelitaitoa, entistä lyhyemmät kierrokset hyväksytään kaiken tasoisilta pelaajilta tasoituskierroksiksi ja lisäksi tasoitus on vertailukelpoinen ympäri maailmaa.

Pelaajille WHS näyttäytyy konkreettisimmin Golfliiton jäsensovellus eBirdien kautta. Uudet tasoitus- ja kierroshistoriaominaisuudet tekevät eBirdiestä jokaisen golfarin tietopankin. Golfin säännöt ja viestit kotiseuralta ja liitolta ovat jo sovelluksesta. eBirdien Pelaa-napin kautta pääsee helposti siirtymään Golf GameBookin puolelle, ja siellä hyödyntämään monipuolisia peliominaisuuksia sekä pelaamaan tasoituskierroksia.

”Golfia on pelattu yhtenäisillä maailmanlaajuisilla säännöillä peliin, välineisiin ja amatöörioikeuksiin liittyen jo vuosikymmeniä. Tasoitus on luontainen jatkumo sille, ja Suomi Golfille tämä on loistava mahdollisuus edistää lajin digitaalisia palveluita”, toiminnanjohtaja Juha Korhonen summaa.

Golfarit ovat todella aktiivisesti tarkastelleet uutta tasoitustaan sovelluksesta, sillä näyttökertoja eBirdien etusivulle tuli siirtymän aikana lähes 300 000. Sovellus on ladattu yhteensä 150 000 kertaa.

”Sovelluksen koko vuoden lataustavoite meni rikki WHS-viikolla ja se nousi ilmaisten sovellusten ykköseksi. Into ylitti kaikki odotukset”, Nordqvist sanoo.

Toteutus usean tahon yhteistyötä

Urakka yhteisestä tasoitusjärjestelmästä on vaatinut ennakkotyötä ja kansainvälistä kirjeenvaihtoa jo useiden vuosien ajan. Suomesta WHS-siirtymää ja sen koordinointia ovat hoitaneet Golfliiton Mika Wikström ja Aarni Nordqvist.

Teknisen mahdollistamisen kohti WHS-tasoitusjärjestelmää Suomen Golfliitto aloitti jo kaksi vuotta sitten. Projekti lähdettiin tekemään strategisessa yhteistyössä suomalaisen teknologiayhtiön, Golf GameBookin kanssa. Seurajärjestelmät NexGolf ja GolfBox olivat tärkeässä osassa mittavan projektin onnistumisessa.

WHS-projekti on ollut kolmivaiheinen. Ensimmäisessä vaiheessa Golfliiton eBirdie-jäsensovellus integroitiin Golf GameBookin kanssa ja pelaajille tuotiin mahdollisuus tasoituskierroksen pelaamiseen sovelluksen kautta. Pelaajille näkymättömänä asiana koko Golfliiton keskusrekisteri uudistettiin, ja myös eBirdie-sovelluksen hallinta siirrettiin sinne. Viimeisenä osana tasoituslaskenta siirrettiin Golfliiton keskusrekisteriin seurajärjestelmistä. Kyseessä oli golfalalla historiallisen suuri datansiirto, joka käsitti miljoonia rivejä dataa. Laskentakaavassa on yli 10 000 riviä koodia.

Golf GameBookilla projektista vastasi urallaan suuria digiprojekteja vetänyt Tom Lähdemaa. Lähdemaan mukaan kahden vuoden projekti on ollut hieno osoitus suomalaisesta digiosaamisesta, joka on noteerattu projektin aikana myös kansainvälisesti.

“Golf GameBook haluaa kehittää ja digitalisoida golfia erityisesti pelaajia ja heidän pelikokemustaan ajatellen. Uudistusten myötä suomalaiset golfarit voivat nauttia modernista ja toimivasta digitaalisesta ekosysteemistä.”

”Golf GameBookille on tärkeää olla viemässä Suomi Golfia eteenpäin uusilla digitaalisilla palveluilla. WHS-järjestelmän toimittaminen oli viimeinen vaihe isoa prosessia, jonka jälkeen alkaa uusi aikakausi. Nykyiset palvelut on suunniteltu siten, että niiden ketterä jatkokehittäminen on mahdollista. Näin Suomi Golf voi toimia digiajan hermoilla ja edelläkävijänä myös jatkossa”, Mikko Manerus Golf GameBookilta kertoo.

Lähde: Golfliiton tiedote