EM-kilpailujen peruminen oli kova takaisku suomalaisurheilijoille – Yleisurheilutähti näkee asiassa myös positiivista: ”Eivät ole minulle ainoa motivaattori”

© Kuva: Juha Tamminen

Elokuuksi suunniteltujen Pariisin EM-kilpailujen peruminen kirpaisi valmentajia, urheilijoita ja penkkiurheilijoita. Kun päätöksen taustalla ovat vaikean koronavirustilanteen kanssa kamppailevat Ranskan viranomaiset, päätökselle löytyy ymmärrystä.

Kestävyysjuoksija Topi Raitaselle ja kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelälle EM-kilpailujen peruminen oli kesän toinen takaisku Tokion olympiakisojen siirtymisen ohella.

– EM-kilpailujen peruminen oli enemmän tai vähemmän odotettu. Se ei sinällään yllättänyt. Aamulla kun luin siitä, se harmitti hetken. Sitten pistin lenkkarit jalkaan ja läksin aamulenkille, Raitanen sanoo.

– Työt jatkuvat ja nythän tässä on vuosi enemmän aikaa valmistautua olympiakisoihin.

Vaikka orastava kesä ei tarjoa arvokilpailuja, Raitasen suunnitelmissa on ulosmitata kuntoaan jo kevät- ja sydänkesän aikana niissä puitteissa kuin se on mahdollista.

– Juoksijoiden kesken on jo omia testikisoja suunniteltu. Katsotaan mitä muita, mahdollisesti hyvin pienen porukan kisoja on tulossa, Raitanen sanoo.

Mäkelä on Raitasen kanssa samoilla linjoilla.

– EM-kilpailujen peruminen ei ollut yllätys. Siihen oli siksi ehtinyt jotenkin valmistautua, eikä se ollut minulle maailman kovin paikka. Arvokilpailut eivät ole minulle ainoa motivaattori. Sitä on myös itsensä kehittäminen, Mäkelä muistuttaa.

– Tämä on uusi tilanne, johon täytyy sopeutua ja kääntää se voitoksi. Koen, että olen itse ollut siinä hyvä ja nyt sitä taitoa tarvitaan. Tämä on kuitenkin helpompi tilanne kuin loukkaantuminen, joka ei ole ennakoitavissa.

Lähde: Urheiluliitto