Täsmälleen 60 vuotta sitten 21.6.1960 Zürichin Letzigrundilla kirjoitettiin yleisurheilun historiaa. Saksalaissprintteri Armin Hary paineli pääsuoran satametrisen ensimmäisenä juoksijana koskaan tasan 10,0 sekuntiin. Nyt 83-vuotias Hary viettää merkkipäivää kotonaan Baijerissa rauhallisesti.

Virallinen päivä maagiselle lukemalle on tämä päivämäärä, mutta moni ei varmasti muista, että Hary oli kellottanut samat lukemat kahdesti aiemminkin – toinen näistä samana päivän kuin ennätysjuoksu. Ensimmäinen yritys Letzigrundilla hylättiin ennätystilastoista varaslähdön takia, vaikka juoksijat ehtivät painella koko matkan.

Mutta jo kaksi vuotta aiemmin Hary oli pysäyttänyt kellot samaan lukemaan 10,0 Friedrichshafenissa. Rata todettiin kuitenkin liian kaltevaksi – eroa lähtö- ja maaliviivan välillä oli 1,9 senttiä, joka oli yhdeksän millimetriä yli sallitun.

– Joku ei halunnut antaa minulle maailmanennätystä, Hary naurahtaa sveitsiläisen Blickin haastattelussa heittäen piikkiä Saksan yleisurheiluliiton suuntaan.

– Mutta olin varma, että pystyn juoksemaan saman ajan uudestaan.

Zürichin ilta olikin sitten legendaarinen. Saksan liitto, jonka kanssa Hary oli usein napit vastakkain, oli alun perin kieltänyt häneltä lähtemään Zürichiin. Hänen seuransa FSV Frankfurtin puheenjohtajan Walter Langen puututtua asiaan päätös muuttui, mutta ainoa mahdollinen lento Zürichiin oli täynnä. Lange onnistui kuitenkin ”lahjomaan” yhden matkustajan kahdella lipulla Saksan jalkapallocupin finaalin paraatipaikoille.

– Ajoin kilpaa autolla lentokentälle. Toinen jalkani oli kaasupolkimella ja toinen haudassa, Hary muistelee viime tippaan jäänyttä lähtöään.

Zürichissä Hary paineli satasella hurjaa vauhtia aikaan 10,0 – ajanottajista yksi sai hänen ajakseen jopa 9,9 – mutta jälleen kohtalo puuttui peliin ja kisa mitätöitiin pian sen juoksemisen jälkeen ja järjestettiin uusintana puoli tuntia myöhemmin.

– Näin että se oli varaslähtö, mutta olin liian hermostunut ampuakseni toisen laukauksen, lähettäjä Walter Dischler on myöntänyt.

Uusinta ei Harya hidastanut, vaan kellot pysähtyivät täsmälleen samaan aikaan ja taakse jäi tukku jo aiemmin ajan 10,1 juosseita kilpailijoita. Kolmas kerta sanoi toden.

– Jos joku nyt sanoo, että maailmanennätys ei ole tässä, revin siltä ihmiseltä pään irti, ensimmäisten onnittelijoiden joukossa ollut aitojen maailmanennätysmies Martin Lauer sanoi Harylle.

Oli se siinä. Tasan 60 vuotta on kulunut ja edelleen hyvissä voimissa oleva Hary juhlii vuosipäivää pienimuotoisesti.

– Tämä on kuitenkin vain yksi sunnuntai muiden joukossa. Mitään juhlia ei järjestetä, ehkä muutama ystävä pistäytyy käymässä. Missä tarkalleen, sitä en sano, muuten koko loosi on täynnä, Hary nauraa.