Saksan keihäänheiton superkolmikko Thomas Röhler, Andreas Hofmann ja Johannes Vetter kilpailee 11. elokuuta Turun Paavo Nurmi Gamesissa, mutta ei ilman huomattavia erityistoimia. Sama tiukka protokolla on voimassa myös muiden kansainvälisten urheilijoiden kanssa.

– Näiden kolmen herrasmiehen kanssa meillä on jo aıka paljon historiaa. He tykkäävät heittää Turussa ja Suomessa, jossa keihäänheittoa arvostetaan, mutta koronapandemian takia kansainvälisten huippujen tuominen kisoihin on nyt huomattavasti vaativampaa kuin normaalisti, sanoo Paavo Nurmi Gamesin urheilijahankinnasta vastaava Arttu Salonen.

Röhler, Vetter ja Hofmann mahtuvat ennätyksillään 93,90, 94,44 ja 92,06 keihäänheiton kaikkien aikojen tilaston kahdeksan parhaan joukkoon. Röhler on olympiavoittaja ja Euroopan mestari, Vetter maailmanmestari ja Hofmann EM-kilpailuiden hopeamitalisti. Mitä trion tuominen Turkuun tarkoittaa?

– Me toimimme ulkomaisten urheilijoiden kanssa Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) ja kotimaisten viranomaisten ohjeiden mukaan. Käytännössä olemme suunnitelleet erittäin yksityiskohtaisesti, kuinka urheilijoiden tulo Suomeen ja heidän täällä olo toteutetaan, Salonen sanoo.

Ei risteäviä reittejä, tarkat turvavälit

Salosen mukaan Turkuun otetaan urheilijoita pääsääntöisesti maista, joista Suomeen tulo tai Suomesta takaisin palaaminen ei vaadi karanteenia.

– Urheilijan lähtömaan koronatilanteesta riippuen häneltä saatetaan vaatia kotimaassa tehtyä ja puhtaaksi todettua koronatestiä, Salonen sanoo.

Suomessa ulkomaisten kärkinimien oleskelu suunnitellaan lentokenttäkuljetuksia sekä hotellin ja stadionin välistä liikkumista myöten niin, että tarpeetonta lähikontaktia kisaorganisaation tai muiden ihmisten kanssa ei pääse tapahtumaan.

– Kansainvälisen yleisurheiluliiton ohjeissa painotetaan, että urheilijan kulkureitit paikasta toiseen ovat suoraviivaisia, eli niiden varrella ei saisi olla paljon muiden kanssa risteäviä reittejä. Näin ne pyritään Turussa toteuttamaan, Salonen sanoo.

Lähde: Urheiluliitto