Suomalaispelaajalla ennätyksellinen kausi – on ehdolla vuoden tulokkaaksi!

© Kuva: Getty Images

Emil Ruusuvuorella on ollut huima vuosi ATP-kiertueella.

Ruusuvuori aloitti kauden siitä mihin jäi vuonna 2019. Suomalainen nappasi läpimurtovuotenaan neljä ATP Challenger -turnausvoittoa ja aloitti myös vuoden 2020 etenemällä kovatasoisen Challenger-turnauksen finaaliin, jossa hävisi niukasti kokeneelle saksalaiselle Philipp Kohlschreiberille. Tämän jälkeen suomalainen kävi aistimassa aikuisten Grand Slam -tunnelmaa Australian avoimissa, jossa matka jäi vielä karsintaan.

Heti helmikuussa kirjoitettiin Ruusuvuoren uralla uusi sivu, kun tämä karsi tiensä Montpellierin ATP-turnauksen pääsarjaan ja eteni toiselle kierrokselle asti. Tämän jälkeen suomalainen pelasi vielä kolme ATP-turnausta ennen kuin koronavirus katkaisi ammattilaiskauden. Suomalainen oli juuri valmistautumassa uransa ensimmäiseen ATP Masters -turnaukseen Indian Wellsissä, kun kausi katkesi kuin seinään. Ruusuvuori suuntasi treenikentille kehittämään peliään ja fysiikkaansa – kuten Jarkko Nieminen on todennut, pääsi Ruusuvuori näkemään ja kokemaan ATP-kiertueen vaatimustason ja tämän varaan oli hyvä lähteä rakentamaan ennen kuin tosipelit jälleen alkaisivat.

Miesten ammattilaistennis teki käytännössä paluun Yhdysvaltojen kovien kenttien kiertueelle ja suoraan Cincinnatin ATP Masters -turnaukseen, joka pelattiin poikkeuksellisesti New Yorkissa tarkoin turvajärjestelyin ennen US Openia. Jälleen oli syytä juhlaan, kun 21-vuotias suomalainen karsi tiensä ensin pääsarjaan, voitti avauskierroksella Sebastian Kordan, ennen kuin hävisi toisella kierroksella maailmanlistan kahdeksannelle Matteo Berrettinille tiukasti kolmessa erässä 4-6, 7-6, 5-7. Turnauksen aikaan tuli myös historiallinen hetki, kun 24.8. nousi Ruusuvuori kymmenentenä suomalaisena kaksinpelin maailmanlistalla sadan parhaan joukkoon. Näin Ruusuvuori päätti suomalaisten viiden vuoden odotuksen seuraavasta suomalaisesta TOP100-pelaajasta – ennen Ruusuvuorta siellä oli ollut Nieminen.

– Totta kai tuntuu hyvältä. Tämä oli yksi tavoitteistani tälle vuodelle. Nyt se on saavutettu ja mennään kohti seuraavia tavoitteita, kommentoi tuolloin Ruusuvuori.

Onnistumisen jälkeen tuli uran ensimmäinen pääsarja Grand Slam -tasolla ja saman tien aukesi myös voittotili viiden erän taiston jälkeen Aljaz Bedenestä. US Openin toisella kierroksella oli tällä kertaa taipuminen jalkavamman seurauksena Casper Ruudille. Poikkeuksellisen vuoden johdosta ei Wimbledonia pelattu lainkaan ja Ranskan avoimet olivat vuorossa syys-lokakuussa. Massakenttien kuningasturnauksessa oli tällä kertaa taipuminen rajuissa olosuhteissa isäntämaan Benjamin Bonzille.

Tämän jälkeen suuntasi Ruusuvuori lempiolosuhteisiinsa, eli koville sisäkentille. Ruusuvuori karsi tiensä pääsarjoihin Kölnissä ja Antwerpissa. Kuitenkin lupauksia herättäneet otteet katkesivat vielä avauskierroksille. Sitten oli vuorossa ATP250-turnaus Nur-Sultanissa Kazakstanissa. Suomalainen selvitti karsinnat ja nyt aukesi voittotili myös pääsarjassa. Lopulta turnauksesta tuli Ruusuvuoren paras noteeraus urallaan, kun hän eteni kolmen pääsarjavoiton myötä välieriin asti. Puolivälierässä kaatui Mikhail Kukushkin ja neljän parhaan joukossa oli vielä taipuminen Adrian Mannarinolle.

Suomalaisen kausi päättyi Bratislavan Challenger-turnauksessa, jossa kaksinpelit päättyivät puolivälieriin. Ennätykselliseen vuoteen saatiin kuitenkin yksi turnausvoitto, kun suomalaiskaksikko Ruusuvuori/Harri Heliövaara valloitti turnauksen nelinpelin.

Ruusuvuori aloitti kauden maailmanlistan sijalta 123 – parhaimmillaan hän kävi sijalla 84 ja vuoden lopuksi lukema on 86.

Ruusuvuori nimettiin keskiviikkoiltana yhdeksi ehdokkaaksi ATP:n vuoden tulokkaaksi. Muut ehdokkaat ovat Carlos AlcarazSebastian KordaLorenzo MusettiJurij Rodionov ja Thiago Seyboth Wild. Valinnan tekevät muut pelaajat ja palkinto jaetaan joulukuun aikana.

 


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.