Katso video! Näin paljon suomalaiselta yleisurheilijlta nousee rautaa – ”Pystyn treenaamaan tehokkaasti myös seuraavana päivänä”

© Kuva: Getty Images

Varpaisjärven Virettä edustavan, mutta Helsingissä asuvan kuulantyöntäjä Senja Mäkitörmän päivät nivoutuvat harjoittelun ja osa-aikaisen työn ympärille.

– Teen 2-3 päivää viikossa assarin hommia kiinteistökonsultointifirmassa. Siellä ollaan aika joustavia. Saan tehdä kuuden tunnin päiviä ja sumplia työpäivät treenien ja leirien mukaan, Mäkitörmä kiittelee työnantajaansa Urheiluliiton sivuilla.

Vuosi sitten kevättalvella, kun korona sulki harjoituspaikat, Mäkitörmälle tuli puolentoista kuukauden työntötauko, joka ainakin jossain määrin näkyi kesän kilpailuissa.

– Olin silloin kevään Kuopiossa ja treenattiin Even kanssa punttia yhdessä, mutta päästiin puolentoista kuukauden ajan vain heittämään kuntopalloa. Nyt olen päässyt tekemään kaiken niin kuin on pitänytkin ja treenit ovat kulkeneet, Mäkitörmä sanoo.

Harjoittelussaan Mäkitörmä etenee kahden valmentajan johdolla. Mika Reijosen roolina on ohjelmointi ja Ville Halosen kanssa Mäkitörmä keskittyy tekniikkaan.

– Tälle harjoituskaudelle on korostettu sitä, että suorituskyky pysyisi parempana läpi kauden. Nyt kun menossa on treenivuoden neljäs kuukausi, se näyttää toimivan hyvin, Mäkitörmä sanoo.

Voimaa karttui, treenityönnöt hyvällä mallilla

Mitä muutokset ovat käytännössä merkinneet?

– Esimerkiksi sitä, ettei vedä punttisalilla itseään ihan tappiin, että pystyy treenaamaan tehokkaasti myös seuraavana päivänä. Hypyissä ja juoksuissa on myös katsottu määriä niin, että kaiken pystyy tekemään todella tehokkaasti, Mäkitörmä sanoo.

Syksyn ja syystalven treenit ovat kehittäneet fyysisiä ominaisuuksia ja myös tekniikka on hioutunut paremmaksi.

­– Etukyykyssä menee nyt 135 kiloa kolmen sarjana, kun aiempi yhden toiston ennätys oli 132 kiloa. Rinnallevedossa tein 3 x 112,5 kiloa. Ykkösennätys on 120 kiloa. Niskantakaatyöntöä on koetettu parantaa ja siinä tuli 110 kiloa. Penkkipunnerruksen enkka on 112,5 kiloa, Mäkitörmä kertoo.

– Maailman tasoa olen eniten jäljessä juuri yläkropan voimatasossa.

Kun harjoitus kevenee hallikaudelle, Mäkitörmä uskoo, että loikissakin syntyy silloin ennätyksiä. Tärkeintä kuitenkin on, että ominaisuuksien kehitys näkyy työnnössä.

– Olen talven mittaan työntänyt paljon pressuun. Se on tekniikan puolesta ollut hyvä, koska siinä työntämisessä malttaa keskittyä tekniikkaan, Mäkitörmä sanoo.

– Minä en todellakaan ole mikään treenityöntäjä. Treenienkka on noin 15,60. Nyt kun on pari treeniä 4-kiloisella työnnetty mittanauhan kanssa, työntöjen taso on ollut treenienkan tuntumassa – eli lupaavalta näyttää.

Lähde: Urheiluliitto


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.