Arvostettu Holmenkollen-mitali on ollut tänä vuonna iso puheenaihe Norjassa. Se on korkein hiihtolajien urheilijoille annettava tunnustus Norjassa.

Vuonna 2019 päätettiin, että Holmenkollen-mitalia ei anneta urheilijoille, jotka ovat saaneet dopingtuomion.

Mitalia ei kuitenkaan viety pois esimerkiksi Harri Kirvesniemeltä ja Therese Johaugilta, jotka ehtivät voittaa palkinnon ennen säännön voimaantuloa.

Dagbladet kritisoi nyt sitä, että ”tahattomista” dopingrikkeistä kiinni jääneet Justyna Kowalczyk ja Martin Johnsrud Sundby eivät voi saada palkintoa säännön vuoksi, koska se on niin jyrkkä.

Jos Johaug ei olisi saanut omaa Holmenkollen-mitaliaan ennen käryään, ei hänkään olisi oikeutettu siihen nykysääntöjen valossa.

Toisaalta ongelmaksi muodostuu se, että oikeat kovan luokan dopingrikkeiden tekijät pääsevät kuin koira veräjästä, näkee Dagbladet.

Jutussa nostetaan esiin Andrus Veerpalun nimi. Virolaishiihtäjä sai mitalin vuonna 2005. Hän on kuitenkin tällä hetkellä toimintakiellossa.

Veerpalu sai Seefeldin vuoden 2019 MM-kisojen dopingratsian jälkeisen tutkinnan perusteella neljän vuoden toimintakiellon.

Hän oli yksi taustavaikuttajista, jonka katsottiin syyllistyneen dopingrikkomuksiin. Miehen poika Andreas Veerpalu oli yksi kärähtäneistä.

Veerpalu saa siis pitää Holmenkollen-mitalinsa kovasta rikkeestään huolimatta, kun taas lajilegenda Sundby ei tule sitä koskaan saamaan nykysääntöjen perusteella.