Keihään kotimainen kilpailukausi jyrähti väkevästi liikkeelle Kultainen keihäs -kilpailussa Vantaalla. Viime kesän tilastokärki Lassi Etelätalo vei kilpailun voiton tuloksella 81,28. Toni Kuusela heitti 80,65 ja Topias Laine, 19, puhkaisi ensi kertaa urallaan 80 metrin rajan heitettyään 80,17.

Kuusela ja Laine olivat kilpailussa kolmas ja neljäs, kun Vantaan Hiekkaharjun kentällä käydyn kilpailun kansainvälinen vieras, Etelä-Afrikan Rocco van Rooyen oli toinen heitettyään 80,73.

Viimeksi kolme suomalaismiestä on heittänyt samassa kilpailussa yli 80 metriä elokuisessa Lappeenrannan Eliittikilpailussa 2016.

Hiljattain harjoitusleiriltä Turkista palannut Etelätalo sivalsi tasaisen sarjan, jossa oli kolme yli 79 metrin heittoa sekä 81,10 ja 81,28 kantaneet heitot.

– Se oli sellaista perustekemistä. Kun sarja on noin tasainen, se tarkoittaa, ettei sieltä tullut huippuonnistumista. Olisin toivonut muutaman metrin lisää, Etelätalo sanoi.

– Tiesin, että olen hyvässä kunnossa, mutta vielä tähän kisaan se ei ihan realisoitunut.

Kuusela: Meni ohi odotusten

Talvella Etelä-Afrikan Potchefstroomissa 82,63 heittänyt Kuusela ei hänkään ollut tyytyväinen kotimaan kilpailukauden avaukseen.

– Ei vaan aina onnistu. Meni ohi odotusten. Minulla on monesti kisassa heitto erilaista kuin harjoituksissa, mutta ei tämä mikään maailman loppu ole. Tässä on pitkä kesä edessä, Kuusela sanoi.

Etelätalon tapaan Kuuselan kilpailukausi jatkuu kesäkuun alussa Paavo Nurmi Gamesissa.

Laine nappasi isältä perheen ennätyksen

Topias Laine ja kisaa katsomosta seurannut valmentajaisä Yki Laine olivat yhtä hymyä, kun Laine sipaisi viimeisellään 80,17.

– Olen koko talven tiennyt, että kunto on kohdallaan. Nyt kesän pari ensimmäistä kilpailua olen taistellut keihään asennon kanssa, mutta nyt tuntui, että se löytyi. Tässä kilpailussa oli aluksi hankaluuksia vauhdin kanssa, kun täällä on niukasti tilaa ja siksi vauhdin kanssa piti vähän kikkailla, Laine sanoi.

– Sain parannettua heittoa askel kerrallaan. Viides heitto olisi ollut hyvä, mutta keihään perä osui rataan. Olen aiemminkin tällä kaudella heittänyt parhaani viimeisellä, joten luotin että se tulee sieltä nytkin.

Siirtyminen 80 metrin kerhoon oli Laineen silmin iso askel eteenpäin uralla.

– Tämä merkitsee aika paljon. 80 metriä on tässä lajissa maaginen raja. Se on raja, jota metsästetty, ja se on siinä kuumotellut, mutta nyt iso rajapyykki on rikottu, mutta varaa on vielä varaa parantaa, kun saa kovemman vauhdin.

Oma urallaan 79,70 heittänyt Yki Laine katseli tyytyväisenä, kun perheen ennätys siirtyi isältä pojalle.

– Hienolta tuntuu. Tätä on haettu ja hienosti poika kokosi itsensä viimeisellä heitolla, Laine sanoi.

Lähde: SUL:n tiedote