Aleksi Ojalan pitkä piina päättyi 50 kilometrin kävelyssä Euroopan joukkuemestaruuskilpailuissa Poděbradyssa, Tshekissä. Ojala oli kilpailussa toinen hyvällä ajalla 3.48.25, joka alitti Tokion olympiakisojen tulosrajan 3 tuntia ja 50 minuuttia. Voiton vei Espanjan Marc Tur ajalla 3.47.40.

– Tuossa parilla viimeisellä kilometrillä huuhdottiin pois koko kahden vuoden taistelun tuska, Ojala sanoi.

Ojala viittasi selkä- ja lonkkavaivoihin, jotka ovat kiusanneet olympiapaikan tavoittelua. Viimeksi maaliskuussa Dudincen kilpailussa alaselkään iskenyt kova kramppi pakotti Ojalan siirtymään radalta sivuun 34 kilometrin jälkeen.

– Isot kiitokset fysioterapeutti Antti Hemmingille ja valmentaja Veli-Matti Rannalle. He ovat huolehtineet selkä- ja lonkkaongelmat kuntoon, Ojala hehkutti.

Poděbradyn kilpailussa Ojala lähti matkaan maltillisesti, ja alkoi sitten 20 kilometrin jälkeen ajaa kärkijoukkoa takaa ja käveli viidennen 5 kilometrin osuuden huippuvauhtia 22.25. Kärkijoukon Ojala saavutti hieman ennen 30 kilometriä ja kiri maaliin toisena.

– Valmentajan kanssa sovittiin, että lähden alussa rauhassa ja katson sieltä sopivan ryhmän, jonka kanssa kävelen ja sellainen sitten löytyikin, Ojala sanoi.

Ojalan viimeinen 5 kilometrin osuus oli koko kilpailun nopein 22.13. Hän ohitti puolimatkan ajassa 1.55.35 ja käveli jälkimmäisen puolikkaan 2.45 minuuttia tätä nopeammin 1.52.50.

Ojala selvisi lonkankoukistajan kramppista

Aivan ongelmitta kisan loppu ei sujunut, vaikka maaliin Ojala tuli varsin hyvävoimaisena.

– Seitsemän kilometriä ennen maalia lonkankoukistaja kramppasi suhteellisen pahasti, mutta joukkueen hieroja Juha Pönniä huuteli juottopaikalta, että lantio ylös. Se helpotti ja pystyin iskemään viimeiset viisi kilometriä lujaa, Ojala kertoi.

Hyvä vauhti kisan lopussa oli yllätys Ojalalle.

– Se oli toiveissa, että pystyn loppua kohden kiristämään, mutta en uskonut, että olisin pystynyt tällaiseen.

Ojala oli tyytyväinen myös siihen, että tekniikka toimi hyvin.

– Kaksi huomautusta tuli. Mutta kun selkäongelmat poistuivat, sain kävelyyn takaisin sen itsevarmuuden, joka minulla Dudincessa oli, Ojala sanoi.

Ojalan, 28, ennätys on viisi vuotta sitten Dudincessa kävelty 3.46.25.

Lähde: SUL:n tiedote