Suomen olympiajoukkueen suurimpiin mitalitoivoihin lukeutuvan Ilkka Herolan Pekingin matkan ympärillä leijailee kysymysmerkkejä, sillä hänen koronatestinsä näyttää edelleen positiivista. Hänellä ei kuitenkaan ole oireita ja hän on pystynyt harjoittelemaan.

Kolmesti rokotettu Herola antoi viime viikolla ensimmäistä kertaa positiivisen testituloksen ja joutui jättämään Val di Fiemmen maailmancup-kilpailun välistä. Keskiviikkona Herola sai jälleen positiivisen testituloksen.

Helmikuun alussa alkaviin Pekingin olympialaisiin vaaditaan kaksi negatiivista PCR-testiä. Koronan sairastaneilla urheilijoilla testitulos voi kuitenkin olla positiivinen viikkoja, vaikka urheilija ei tartuttaisi tautia.

Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtonen tyrmää Kiinan negatiivisen PCR-tuloksen vaatimisen, sillä Valtosen mukaan sille ei ole lääketieteellisiä perusteita.

– Tämä on erittäin haastava tilanne. Tiedämme, että on kahdenlaista PCR-positiviisuutta: sellaista, missä viruksen kopiomäärät ovat suuret ja sellaista, jossa ne ovat matalat. Tartuttavuus on tilanteissa erilainen. On urheilijan kannalta suuri vääryys, ettei välttämättä pääse kilpailuihin, vaikka ei enää ole tartuttava, Valtonen avaa Yle Urheilulle.