Eetu Kallioinen sijoittui neljänneksi miesten skeetin maailmancupissa tiistaina Kyproksen Nikosiassa. Lari Pesonen pääsi semifinaaliin ja oli lopulta seitsemäs. Timi Vallioniemi ampui myös mainiosti ja sijoittui 11:nneksi. Marjut Heinonen oli naisten skeetissä 15:s.

Suomalaisten kisaurakka Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) haulikkolajien maailmancupissa päättyi Eetu Kallioisen neljänteen ja Lari Pesosen seitsemänteen sijaan miesten skeetissä. Kyproksen Nikosiassa ammuttiin tiistaina miesten ja naisten skeetin kolmas kilpailupäivä eli viimeinen sarja (25 kiekkoa) ja finaalit.

Ranskan Eric Delaunay johti kilpailua ennen viimeistä päivää ja sarjaa, kun hän rikkoi ainoana kilpailijana kaikki sata kiekkoa. Hän oli peruskilpailussa lopulta kolmas (122/125). Italian Tammaro Cassandro oli peruskisan ykkönen tuloksellaan 123.

Kallioisen peruskilpailun tulos oli 122. Hän oli lopulta peruskisan neljänneksi paras. Ala-Hämeen Ampujia edustava Kallioinen selvitti siten tiensä kahdeksan parhaan semifinaaliin. Hänen sarjansa olivat 25+24+25+25+23.

Lari Pesonen (Ilomantsin Erämiehet) rikkoi 120 kiekkoa (24+23+25+23+25). Hän sijoittui peruskilpailussa kahdeksanneksi ja pääsi hienosti myös mukaan semifinaaliin.

Uusien sääntöjen mukaan peruskilpailun kahdeksan parasta etenee semifinaaleihin. Heidät jaetaan kahteen ryhmään siten, että semifinaali 1:ssä ovat mukana peruskilpailussa 1., 3., 5. ja 7. sijoittuneet. Semifinaali 2:ssa ampuvat sijoilla 2, 4, 6 ja 8 olleet. Ryhmien kaksi parasta pääsee mitaliotteluun.

Näin Kallioinen ja Pesonen ampuivat samassa semifinaalissa. Kallioinen oli toinen ja pääsi mitaliotteluihin. Pesonen oli semifinaalissa neljäs ja sijoittui lopulta seitsemänneksi.

– Neljäs sija on vähän liiankin tuttu sijoitus, Kallioinen sanoi viitaten Tokion olympialaisiin.

Nikosian semifinalistien joukossa oli mukana neljä Tokion olympiafinalistia: Tanskan Jesper Hansen sai olympiahopeaa, Kallioinen oli Tokiossa neljäs, Delaunay viides ja Cassandro kuudes. Pesonen oli Suomen toinen skeetin olympiaedustaja Tokiossa.

– En voi olla tyytyväinen, koska kilpailua lähdetään aina voittamaan. Peruskisa oli lopulta ihan jees, ja semifinaalissa otin sen mitä siellä pitääkin ottaa eli paikan mitaliotteluihin. Ammuin siellä kuitenkin huonosti (15/20). Tuloksessa ja sijoituksessa ei ole kehumista. Lisää treeniä, ettei enää jatkossa käy näin, Kallioinen sanoi puhelimessa kisan jälkeen.

– Kisasta jäi huono maku näin lievästi sanottuna, Pesonen puolestaan sanoi.

– Aika paljon enemmän oli tarjolla, mutta en sitä nyt pystynyt ottamaan. Oli tämä kuitenkin hyvä kauden alku, ja parempaa on luvassa. Jään Eetun kanssa treenaamaan tänne vielä viikoksi.

Suomi on saavuttanut miesten skeetin maailmancupissa viimeksi mitalisijan vuonna 2009, jolloin Heikki Meriluoto sai hopeaa Minskissä ja Marko Kemppainen pronssia Kairossa.

Timi Vallioniemi (Ala-Hämeen Ampujat) on vuoden 2019 Universiadien skeetin hopeamitalimies. Nyt tuli mainio onnistuminen myös maailmancupissa, kun hän sijoittui 11:nneksi tuloksellaan 120 (24+24+25+23+24).

– Ihan ookoo tekemistä kauden ekaan kisaan. Sääolosuhteet taisivat olla vähän suomalaisten puolella sään vaihdellessa kovasta tuulesta räntäsateeseen. Tästä on hyvä jatkaa ja parantaa kauden seuraaviin kisoihin, hän sanoi.

Oskari Kössi (Sibbo Skyttegille) sijoittui 43:nneksi, kun hänen tuloksensa oli 115 (24+22+22+24+23). Tommi Takanen (Lahden Ampumaseura) teki tuloksen 114 (20+23+23+24+24) ja oli 50:s.

– Kauden ensimmäinen kisa ja ennen kaikkea sen ensimmäinen kierros oli katastrofi. Miehen huonoutta. Mennään eteenpäin, Takanen kommentoi fiiliksiään kisan jälkeen.

Marjut Heinonen (Oulun Seudun Haulikkoampujat) oli naisten skeetissä 15:s. Hän teki tuloksen 111 (21+24+21+24+21) ja jäi kahden kiekon päähän kahdeksan parhaan semifinaaliuusinnasta.

– Olihan täällä vähän odotettua rapsakammat keli. Kaksi hyvää kierrosta ja myös viimeinen kierros tuntui hyvältä. Semifinaaliuusintaan tarvittavat kaksi kiekkoa olisi pitänyt olla helposti napsittavissa tyhmien pummien sijaan, Heinonen sanoi.

Heidi Hämäläinen (Sibbo Skyttegille) oli 37:s tuloksellaan 104 (22+19+20+21+22). Hän sanoi, että kilpailuissa oli kiva olla taas mukana, mutta tekeminen ei ollut ihan toivottua:

– Aivan liikaa ”huolimattomuusvirheitä”. Olosuhteet olivat vaihtelevat, mutta niiden piikkiin ei tosin voi laittaa mitään. Myös tietyt henkilökohtaiset asiat pyörivät liikaa mielessä, mutta tästä jatketaan taas yhtä kokemusta rikkaampana eteenpäin, Hämäläinen sanoi.

– Nyt paljon treeniä, ja kuukauden päästä Lonatoon. Positiivisella mielellä kohti parempia suorituksia!

Peruskilpailun selkeä ykkönen oli Yhdysvaltain Caitlin Connor 122 kiekon tuloksellaan. Hänen maannaisensa Dania Jo Vizzi oli toinen tuloksellaan 117. Caitlin ja Vizzi jäivät lopulta semifinaalivaiheeseen, kun Ison-Britannian Amber Hill vei maailmancupin voiton.

Suomi ei osallistu Nikosian maailmancupin kahteen viimeiseen lajiin eli skeetin parikilpailuun ja joukkuekilpailuihin, jotka ovat ohjelmassa keskiviikkona ja torstaina.

ISSF:n haulikkolajien seuraava maailmancup järjestetään Perun Limassa maalis-huhtikuussa. Kilpailuun on ilmoittautunut 137 urheilijaa, jotka edustavat 27 maata. Limassa on mukana kolme suomalaista, Orimattilan Seudun Urheiluampujia (OSU) edustavat trap-ampujat Satu Mäkelä-Nummela, Juho Mäkelä ja Simo Köylinen. He osallistuvat trapin henkilökohtaisiin kilpailuihin, jotka ammutaan 29.-30. maaliskuuta.

Lähde: Ampumaurheiluliitto