Korkeushypyn SE-nainen Ella Junnila valmistautuu kilpailemaan tiistaina Paavo Nurmi Gamesissa. Vuoden takainen EM-hallipronssimitalisti on nyt kirjoittanut hieman itsestään sosiaalisessa mediassa.

Politiikan tutkimusta Tampereen yliopistossa opiskeleva Junnila kärsii nimittäin lukihäiriöstä. Junnila on kertonut enemmän omasta kokemuksestaan vaivan kanssa.

– Kuten joku teistä ehkä saattaa tietää, mulla on lukihäiriö. Lukihäiriö kuuluu neuroepätyypillisyyden sateenvarjon alle. Se voi vaikuttaa luetunymmärtämiseen, kirjoittamiseen, oppimiseen. Mulle esimerkiksi yhdyssanat on mahdottomia, numerot menee nurinpäin 27:stä tulee 72 täysin huomaamatta, vasen ja oikea menee sekaisin joka toinen kerta. Kirjallinen ulosanti on täynnä kummallisia lauserakenteita, myönsi Junnila.

Junnila kertoi, että hän oppinut elämään asian kanssa. Kirjat ja erilaiset tarinat ovat vieneet hänet aina mennessään.

– Oon silti aina rakastanut tarinoita. Nauttinut lukemisesta. Alkuun hitaammin edeten, mutta yläasteella kirja per päivä ei tuntunut enää missään. Sittemmin tahti ei ole jatkunut ihan noin hurjana. Kirjoista nautin silti edelleen. Suuresta lukumäärästä huolimatta akateeminen teksti tuottaa mulle edelleen vaikeuksia. Aina kun tenttikirja tai artikkeli löytyy äänikirjapalvelusta tuuletan, koska tiedossa on apua oppimiseen. Usein näin ei kuitenkaan ole ja sitten tankkaan tekstiä ja yritän universumin positiivisen energian avulla ymmärtää mitä tässä sanotaan.’

Lukihäiriö.fi-sivustolla kerrotaan, että “6–10 prosentilla aikuisista on jonkinasteisia lukemisen ja kirjoittamisen hankaluuksia.”

Koko päivitys tästä.