Venäjän hiihtotähti Veronika Stepanova on ollut yksi äänekkäimmistä venäläisurheilijoista sen jälkeen, kun maa käynnisti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan. Presidentti Vladimir Putinille selvän tukensa antanut olympiavoittaja on nyt perustellut näkökulmaansa Telegram-kanavallaan.

– Joskus minulta kysytään: ”Miksi sinun pitää tehdä näin, vastata (Emil) Iversenille, muille norjalaisille eikä vain hiihtäjille sosiaalisessa mediassa? Olisiko parempi olla kunniakkaasti hiljaa? En näe mitään kunniakasta sellaisessa hiljaisuudessa, aloitti Stepanova.

– Joillakin läntisillä kollegoilla on ylemmyyskompleksi. He uskovat sen perusteella tietävänsä kaiken ja ymmärtävänsä kaiken. Heidät opetettiin lapsesta saakka ajattelemaan, että he ovat valittuja ja oikeassa. Haluan hieman ravistella heidän itseluottamustaan.

– Kuvitellaan, että jos puhuu englantia ja menee harjoittelemaan läntiseen Eurooppaan, näkee tarpeeksi heidän ”kaunista maailmaansa” ja se muuttaa radikaalisti maailmankuvaa. Se (maailmankuva) ei muutu. Maailmankuva on paljon muutakin kuin pääsy McDonald’siin ja Zaraan tai yli 100 500 tuuliturbiinia, jotka korvaavat venäläisen kaasun. Me emme ole menossa minnekään. Mutta heidän kaikkien on opeteltava elämään sen kanssa, että olemme hyvin lähellä heitä, ulkoisesti samanlaisia, mutta emme täysin samanlaisia, paalutti Stepanova.

Moni venäläisiä kritisoivista norjalaisista on ottanut esiin sen, että Venäjällä ei pysty avoimesti ilmaisemaan mielipiteitään julkisesti. Stepanova ei ottanut tuota asiaa esille. Asian ”molemmat puolet näkevä” hiihtotähti ei ole itsekään kirjoittanut mitään pientäkään kritiikkiä oman maansa hallintoa kohtaan.