Kaksi suomalaista pääsi naisten seiväshypyn finaaliin Münchenin EM-kisoissa. Wilma Murto ja Elina Lampela nähdään keskiviikkona loppukilpailussa. Saga Anderssonin urakka päättyi karsintaan.

Finaaliin tarvittiin vähintään 440:n tulos ja riittävän vähän pudotuksia eri korkeuksista. Andersson koki niukan karsiutumisen finaalista, vaikka hän ylittikin 440.

A-ryhmässä Murto ylitti korkeudet 425 ja 440 ensimmäisellään, mutta 450:n selvittämiseksi hän joutui tekemään kolme yritystä. Se takasi kuitenkin selvän jatkopaikan finaaliin.

B-ryhmässä hypännyt Lampela ylitti 410 ensimmäisellään, 425 toisella ja 440 ensimmäisellään.

Andersson ylitti 440 ensimmäisellä, mutta alemmista korkeuksista tulii liikaa pudotuksia: 410 meni toisella ja 425 vasta kolmannella.

Murto oli tyytyväinen omaan varmuuteensa, mutta karsinnassa oli hänen mukaansa myös seiväshypyn luonnetta.

– 450:n hypyissä yksi seiväs oli vähän liian löysä, yksi tuulenpuuska yllätti juoksussa, ja kolmannella menin yli. Yllättävän pitkään karsintaa jatkettiin. Moni oli ajatellut, että 440 riittää, sanoi nainen SUL:n tiedotteella.

– Tosi hyvä fiilis jäi finaalia ajatellen. Sain hyvän tuntuman hyppypaikkaan. Tuulet eivät ole kovia, vaikka pyörivät. Perinteinen stadionpaikka. Hyvällä mielellä voin keskittyä finaaliin.

Lampela tunsi helpotusta, kun vaikeiden karsintojen jälkeen tuli nyt onnistuminen.

– Ei tarvitse leimautua huonoksi karsintahyppääjäksi. Minulla ei ole siellä mitään hävittävää. Olen hyvässä kunnossa ja juoksu kulkee, joten lähden hakemaan ennätystäni, sanoi Lampela SUL:n tiedotteella.

Andersson ilmaisi avoimesti pettymyksensä.

– On turhautunut fiilis. Tulos oli hyvä, mutta kun se finaalipaikka oli taas niin lähellä, harmitteli Andersson SUL:n tiedotteella.

– 440:n ylityksen jälkeen tuntuma kropassa oli tosi huono ja aloin liian paljon miettiä sitä. Aloin suoraan puskea hyppyjä siitä eteenpäin. Viimeisen hyppyyn sain jotakin rentoutta. Se oli voitto minulle, vaikka hyppy olikin limbo.

Andersson oli lähellä todellista katastrofia. Hänen urakkansa oli päättyä ennen aikojaan todella karulla tavalla.

Ylen selostaja Kimmo Porttila kertoi nimittäin suorassa lähetyksessä, että Andersson oli myöhästyä kolmannesta yrityksestään korkeudesta 425. Ylen toimittaja Laura Arffman raportoi Porttilan mukaan, että Andersson ehti juuri ja juuri hyppypaikalle, kun hänen valmentajansa huusi naiselle, että on hänen vuoronsa. Andersson ylitti korkeuden lyhyestä valmistautumisesta huolimatta.

Kristian Pulli jäi karsintaan

Kristian Pulli oli miesten pituushypyn karsinnan 14:s tuloksella 770. Finaaliin mentiin tuloksella 774.

Pullin ensimmäinen karsintahyppy oli yliastuttu. Toisella syntyi rajuun vastatuuleen tulos 761. Paras hyppy tuli viimeisellä yrityksellä.

Pullin valmistautuminen EM-kisoihin oli vaikea nivusvamman vuoksi.

– Tänään tuntui yllättävän hyvältä. Ei ollut juurikaan vaivaa itsellä. Paljon jäi hampaankoloon, ja finaalissa olisi voinut tulla hyvä tulos. Minulle karsinta on aina vähän nihkeää, niin kuin varmaan monella muullakin. Se on sellaista senttipeliä ja kuinka hypyn saa osumaan, sanoi mies SUL:n tiedotteella.

– Ensimmäinen hyppy olisi ollut vaadittavan pituinen, vaikka ei mikään nappihyppy. Toisella tuli kova vastatuuli, melkein kolme metriä sekunnissa. Viimeisen otin vähän liian varman päälle. Se oli oma virhe. Siinä olisi ollut mahdollisuus.

KATSO MYÖS: Yleisurheilun EM-kisojen erikoissivu