Hiihdon maailmancup jatkui perjantaina Lillehammerissa. Suomalaiset jäivät kauas kärjestä vapaan hiihtotavan 10 kilometrin kisoissa.

Kerttu Niskanen (18:s) oli naisista paras suomalainen. Miehissä Suomen ykkönen oli Lauri Lepistö, joka oli koko joukon 21:s.

– Hyvä hiihto ja varmasti paras vapaan kisa mitä olen maailmancupissa hiihtänyt. Vähän himmasin ensimmäisellä kierroksella, sain sitten hyvää peesiä 1,5 kierrosta. Oli onnistunut, tasainen kilpailu, kertasi Lepistö Hiihtoliiton tiedotteella.

Etenkin miesten kisan tuloslista oli surullista katsottavaa. Kymmenen parhaan joukossa oli peräti yhdeksän norjalaista. Tuon rintaman rikkoi neljänneksi hiihtänyt brittihiihtäjä Andrew Musgrave, joka hänkin harjoittelee Norjassa.

Venäjällä naureskeltiin tuloksille. Itärajan takana muistutettiin, että he ovat varoittaneet maailmancupista tulevan ”Norjan cup”, kun venäläiset ovat ulkona kisoista. Jotkut tosin huomauttivat, että norjalaismiehet ovat ennenkin valloittaneet urakalla kärkisijoja, vaikka mukana on ollut venäläisiä. Olympiavoittaja Aleksandr Legkov kommentoi kisaa Championat-sivustolle.

– Kaikki on selvää Norjan joukkueen suhteen. Kiroilisin, mutta antaa heidän kilpailla. Surullista katsottavaa. Uusi todellisuus? He halusivat aina norjalaisten voittavan. Nyt siinä on sitten norjalaisia. Pidämme myös brittihiihtäjää norjalaisena. Ei tämä ole maailmancup, vaan Norjan mestaruuskisat, tylytti Legkov.

Miesten kisassa Perttu Hyvärinen oli 24:s, Remi Lindholm 26:s, Markus Vuorela 29:s, Arsi Ruuskanen 34:s ja Joni Mäki 38:s. Naisissa Eveliina Piippo oli 21:s, Krista Pärmäkoski 27:s, Jasmin Kähärä 36:s, Anni Alakoski 37:s ja Jasmi Joensuu 42:s.

– Rata oli vauhdikas. Tuollaisella radalla pitäisi olla suorituskyky ihan tapissaan, jotta pystyisi hyvistä sijoista hiihtämään. Odotellaan, josko se jossain kohtaa lähtisi terävämmin kulkemaan, kommentoi Niskanen Hiihtoliiton tiedotteella.

Yhdistetyn maailmancup saatiin käyntiin naisten osalta. Lillehammerissa oli ohjelmassa mäkiosuus normaalimäestä ja viiden kilometrin hiihto-osuus. Suomalaisista Alva Thors oli 20:s, Minja Korhonen 22:s ja Annamaija Oinas oli kilpailun 30:s.

– Kilpailupäivä tuotti odotetun tuloksen. Alva oli kyllä päivän positiivinen suomalaissuoriutuja. Hän on hypännyt alkutalvesta hyvin ja ottanut harjoituskaudella kehitysaskeleita. Alva pystyi hyppäämään kisassa omalla tasollaan, saa olla kyllä erittäin tyytyväinen siihen, pohti naisten valmentaja Lasse Moilanen Hiihtoliiton tiedotteella.