Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n tekemät muutokset ovat olleet iso puheenaihe uuden maailmancup-kauden alla ja sen alkuhetkillä. Eniten keskustelua on herättänyt päätös, jonka myötä naiset ja miehet kilpailevat yhtä pitkillä matkoilla.

Rukalla saatettiin nähdä esimakua tulevasta. Ruotsin Frida Karlsson ja Ebba Andersson olivat muiden tavoittamattomissa koko 20 kilometrin matkan vapaan hiihtotavan takaa-ajokisassa. Erot muodostuivat valtaviksi.

Oman uransa viime kauden jälkeen lopettanut Therese Johaug ei pidä muutoksesta. Hän teki sen harvinaisen selväksi NRK:lle jo ennen Rukan näytöstä.

– Suhtaudun hyvin skeptisesti FIS:n uuteen järjestelyyn. Minulle sanottiin kaikki nämä vuodet, että ”pilaan lajin”, kun erot olivat liian suuria, linjasi Johaug.

Karlsson ei kuvia kumarrellut. ”Hevonpaskaa”, kuittasi nainen Johaugin väitteet NRK:lle. Hän avasi ajatteluaan enemmän Expressen-lehdelle.

– Mielestäni on hölmöä sanoa, että se pilaa lajin. Viime kaudella monet olivat lähellä Thereseä. Monesti erot olivat pieniä, eikä se ollut itsestäänselvää. Pitäisi pystyä kilpailemaan kaikilla matkoilla.

Karlssonin ja Johaugin välillä on nähty jo vuosia pientä kuittailua. Ruotsalaistähti uhkui itseluottamusta voitettuaan Johaugin viime kauden alkuvaiheessa. Olympialaisissa Karlsson ei kuitenkaan pystynyt haastamaan legendaa, joka putsasi pöydän ja voitti kolme olympiakultaa.