Kerttu Niskanen päätti Tour de Skin hienosti olemalla peräti neljänneksi nopein Alpe Cermisin nousussa. Niskanen on mielletty joskus jopa melkein puhtaaksi perinteisen hiihtotavan taitajaksi. Noita myyttejä on murrettu viime vuosina kunnolla.

Alpe Cermisissä hiihdettiin nimittäin vapaalla. Niskanen otti myös viime vuonna olympiapronssia vapaan hiihtotavan 30 kilometrin kisassa.

Nainen on itsekin vähätellyt omaa osaamistaan. Alpe Cermisissä nähtiin, että kovatkin vapaan hiihtotavan tähdet olivat pelkkiä vastaantulijoita Niskaseen verrattuna.

Maajoukkuetta pitkään valmentanut Reijo Jylhä, joka toimii nykyään Iltalehden hiihtoasiantuntijana, esitti lehdessä kovia väitteitä Niskasen kyvyistä. Hänen mielestään Niskanen on jopa maailman eliittiä oikeissa olosuhteissa – myös vapaalla.

– Hän osoitti kykynsä vapaan kolmenkympin olympiapronssilla viime kaudella. Kovissa keleissä ja hitaissa maastoissa Kerttu on vapaalla maailman parhaimmistoa. Kun ollaan erittäin nopeissa keleissä ja suksitaitavuutta vaativilla radoilla, hänellä on haasteita, eikä hän silloin ole parhaiden joukossa, Jylhä näki Iltalehdessä.

Kiinnostaako hiihto? Liity Facebook-ryhmäämme Talviurheilun olohuone!

Jylhä otti esille myös sen, että Niskasilla (Kertulla ja Iivolla) on ongelmia, jos suksi on vähänkin huonompi haastavissa olosuhteissa.

– Kummankin Niskasen haaste on, kun joutuu vaikeisiin olosuhteisiin vähän huonommalla suksella, Jylhä kommentoi IL:lle.

Niskasen suksi ei toiminut ihanteellisesti Oberstdorfin perinteisen 10 kilometrin kisassa. Sen piti olla yksi naisen vahvoista kisoista Tourilla. Hän hävisi kuitenkin Saksan kisassa yli 40 sekuntia Frida Karlssonille.

Tästä Iltalehden juttu.