Venäläiset ja valkovenäläiset hiihtäjät on suljettu kansainvälisestä huippuhiihdosta. Maan brutaali hyökkäys Ukrainaan jatkuu, joten pikaista paluuta kisoihin on tuskin luvassa.

Ruotsin mieshiihdon ykköstähtiin kuuluva Calle Halfvarsson on nyt ottanut asiaan voimakkaasti kantaa. Halfvarsson on puhunut norjalaiselle Nettavisenille asiasta, josta on tähän mennessä lähinnä kuiskittu urheilumaailmassa.

Halfvarsson muistutti nimittäin siitä, että venäläisiä urheilijoita ei ole pannan aikana myöskään testattu samalla tavalla kuin heidän länsimaisia kollegoitaan.

– Tilanne on erityinen, jos sota loppuu, koska ei kyse ole vain siitä, että heidät otettaisiin heti mukaan. En tiedä, miten tämä toimii Wadan (Maailman antidopingtoimisto) kanssa, koska he ovat olleet niin kauan poissa, pohti Halfvarsson.

– Pitäisikö heidät vain päästää takaisin tietämättä, mitä he ovat tehneet Venäjällä? Tilanne tulee olemaan erityinen, jatkoi mies.

– Pelkäätkö, että Venäjällä on touhuttu jotain likaista kilpailukiellon aikana? tiedusteli Nettavisenin toimittaja.

– Kyllä. En usko, että kaikki niin ovat tehneet, mutta olen vakuuttunut siitä, että jotkut ovat sellaista touhunneet.

Halfvarssonin mielestä venäläiset kuuluisi pitää ”vähintään” vuoden sivussa kilpailuista sen jälkeen, kun heidät on saatu kunnon dopingtestauksen piiriin.