Norjan hiihdossa on kohistu tällä viikolla. Torstaina käynnistyivät maan mestaruuskisat.

Erik Valnes peitto miesten sprintin finaalissa Even Northugin. Paikalla ei kuitenkaan ollut Norjan suurinta tähteä Johannes Kläboa, joka kilpailee tällä viikolla vain maailmancupin sprinteissä Livignossa.

Hiihtolegenda Therese Johaug kommentoi norjalaisella NRK:lla finaalin ratkaisuja.

– Erik (Valnes) ja Even (Northug) tekivät vaikutuksen finaalissa. Valnes näytti vauhtinsa, ja sitä oli kiva katsoa, kehaisi NRK:n asiantuntijana työskentelevä.

Lähetyksessä puhuttiin myös siitä, että monet norjalaishiihtäjät lähtivät sprintin jälkeen kohti Livignoa. Norjan mestaruuskisat jäävät takasijalle, kun he matkaavat kilpailemaan maailmancupissa.

– Se on valitettavaa, sanoi Johaug suoraan.

– Mutta ymmärrän kyllä Kläboa ja ymmärrän (Pål) Golbergia, jotka taistelevat maailmancupin kokonaiskisan voitosta. Mutta on erittäin suuri sääli, että monet parhaat hiihtäjät eivät kilpaile täällä Norjan mestaruuskisoissa.

Norjan hiihtopomo Espen Bjervig avasi vielä asiaa NRK:lla.

– Maailma ei aina toimi ihanteellisesti. Meidän on pystyttävä elämään olemassa olevan ohjelman ja järjestelmän kanssa. Meillä on myös suuri kansainvälinen vastuu. Olemme suurin hiihtomaa. Olisi luultavasti aiheuttanut paljon reaktioita, jos Norja ei olisi mennyt maailmancupin kisoihin ja laittanut etusijalle maan mestaruuskisat, näki Bjervig.