Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n hallitus on linjannut venäläisten ja valkovenäläisten paluusta kansainväliseen urheiluun. Myös Venäjän hiihtotähdet ovat kommentoineet aihetta.

Vastuuta siirrettiin entistä vahvemmin lajiliittojen suuntaan. Joitakin ehtoja on toki edelleen pöydällä. Mukaan ei oteta sotaan tukevia urheilijoita tai Venäjän tai Valko-Venäjän puolustusvoimissa tai turvallisuusviranomaisina toimivia. Maatunnukset, kuten liput ja kansallislaulut, on myös kielletty näiden maiden osalta.

Hiihdon olympiavoittaja Veronika Stepanova on tehnyt harvinaisen selväksi, että hän ei voi hyväksyä KOK:n päätöstä.

– KOK:n ehdot ovat nöyryyttävät ja tyhmät. Täysi kielto joukkuekisoissa. Mikä sen tarkoitus on? hämmästeli Stepanova.

Stepanova toisti sen, mikä on kuultu riittävän monta kertaa tänä vuonna: Hän tukee ylpeänä presidentti Vladimir Putinia.

– Ei tämä tule toimimaan käytännössä. Kuka FIS:ssä (kansainvälinen hiihtoliitto) tekee päätöksen siitä, kuka pääsee mukaan ja minkälaisilla ehdoilla? Rajat ovat hämärät. Kilpailukielto, jos tukee maansa presidenttiä? Kyllä, olen ylpeä siitä, paalutti Stepanova Match TV:llä.

– Kuten sanoin aiemmin. KOK:n ratkaisu ei ehdottomasti tyydytä toista osapuolta. Olin väärässä. Kumpikaan ei ole tyytyväinen. Me ja vihaajamme. KOK:n päättäjät ovat ajaneet itsensä umpikujaan, josta heillä on vuosia aikaa päästä pois.

– Uraani on edessä useita vuosia. Olen varma, että kilpailen vielä kansainvälisesti, avautui Stepanova.