Venäläisten urheilijoiden tulevaisuus kansainvälisillä kentillä on iso puheenaihe. Kansainvälinen olympiakomitea KOK on vähitellen avannut ovea venäläisten paluulle.

KOK suositteli maaliskuussa, että venäläiset voivat palata kisoihin neutraaleina urheilijoina ilman maatunnuksia. He eivät saa myöskään esimerkiksi tukea maan hyökkäyssotaa Ukrainassa, jos he mielivät kisoihin.

Neutraaleina urheilijoina kilpaileminen on tuttua venäläisille esimerkiksi vuoden 2022 Pekingin olympialaisista. Se oli rangaistus Venäjän valtiojohtoisesta dopingohjelmasta.

Nyt Venäjällä on kuitenkin täysin eri ääni kellossa. Maan hiihtoliiton puheenjohtaja Jelena Välbe näkee selvän eron tuohon aiempaan rangaistukseen verrattuna.

– Kyllä, olemme kilpailleet neutraalin lipun alla. Niin se oli viime olympialaisissa, mutta tilanne on nyt eri, avasi Välbe Match TV:lle.

– Meitä rangaistiin dopingsynneistä. He antoivat kollektiivisen rangaistuksen. Sekin oli tekopyhää, koska Venäjän hiihtoliiton urheilijat eivät menettäneet yhtään mitalia Sotshin olympialaisten jälkeen, pöyristeli hiihtolegenda.

– Mutta nyt tilanne on täysin erilainen. Maailma yrittää tuhota lippumme ja kansallislaulumme. He eivät tarvitse Venäjää maana. Tässä tilanteessa en suosittele mitään urheilijoilleni, vaan suorasanaisesti kiellän sen (osallistumisen kisoihin), kiehui Välbe.

Välbe johtaa Venäjän hiihtoliittoa yksinvaltiaan elkein. Harva uskaltaa naista kritisoida. Kuuluisa hiihtotoimittaja Dmitri Guberniev ei kuitenakaan kuvia kumartele – ellei kyse ole Vladimir Putinista. Guberniev antoi palaa puhuessaan Välben tuoreista kommenteista.

– Välbellä ei ole mitään oikeutta kieltää urheilijoita osallistumasta kilpailuihin neutraaleina. Maaorjuus lakkautettiin vuonna 1861, mutta Jelena Välbe elää edelleen kuin hän olisi aatelinen. Mielestäni meidän pitäisi mennä kisoihin, jos vain sinne pääsemme.

– Jelena teki maineensa liiton puheenjohtajana ja valmentajana neutraalin lipun alla. Nyt yhtäkkiä hän kertoo urheilijoille, kuinka rakastaa kotimaataan, avautui mies Sport24:n mukaan.