Norjan hiihtomaajoukkueet julkaistiin alkuviikosta. Huomiota kiinnitti se, että sekä naisten että miesten joukkueisiin valittiin kymmenen urheilijaa. Vielä viime kaudella maajoukkueessa oli 13 miestä ja 11 naista.

Asia on kuohuttanut. Norjan mieshiihtäjät olivat nimittäin viime kaudella merkittävästi maan naisia parempia kansainvälisissä kisoissa.

Uransa lopettanut naishiihtäjä Ragnhild Haga ei voinut ymmärtää päätöstä.

– Huippu-urheilussa tuloksilla on merkitystä. Maajoukkueiden pitää peilata talven aikana nähtyjä tuloksia, sanoi Haga Norjan TV 2:lle.

Haga odotti, että naisten joukkueessa oli kahdeksan hiihtäjää ja miehissä 12.

– Kannatan tasa-arvoa, mutta en tässä asiassa. Tuloksilla pitäisi olla merkitystä enemmän kuin sukupuolella. Kaikilla maajoukkuehiihtäjillä on suuri motivaatio vuoden 2025 MM-kisoihin, mutta jos miesten tulokset ovat parempia, kun maajoukkueissa on esimerkiksi 12 miestä ja kahdeksan naista, pitäisi asiassa olla liikkumavaraa, näki Haga.

Norjan hiihtopomo Espen Bjervig kommentoi myös asiaa TV 2:lle. Hänen näkemyksensä oli selvä.

– Kaikki muu (kuin sama määrää naisia ja miehiä) olisi ollut väärin. Sukupuolten välillä pitää olla tasa-arvo vuonna 2023, linjasi Bjervig.

Miesten maajoukkuehiihtäjä Pål Golberg oli täysin eri linjoilla.

– On poliittisesti päätetty, että täytyy olla sama määrä naisia ja miehiä. Olen eri mieltä tämän poliittisen päätöksen kanssa, avautui mies TV 2:lle.

Suomessa ei ole tehty vastaavia päätöksiä. A-maajoukkueessa oli kaudella 2022–2023 seitsemän naista ja 13 miestä.