Wilma Murto palautti keskiviikkona Suomen mitalikantaan yleisurheilun MM-kisoissa. Hän taisteli upeasti pronssille naisten seiväsfinaalissa tuloksella 480.

Mestaruuden jakoivat USA:n Katie Moon ja Australian Nina Kennedy. He ylittivät molemmat 490.

Murto ylitti kaikki korkeudet ensimmäisellään, kunnes tuli seinä vastaan. Hän koki olonsa luottavaiseksi.

– Kilpailupaikalla olin tyytyväinen, miten varmalta olo tuntui riman ylityksissä. Ja sitten kun ylityksiä ei enää tullut, niin ei tullut. Hyvän arvosanan tästä itselleni annan, Murto sanoi SUL:n tiedotteella.

Innokkaimmat leipoivat Murrosta jo maailmanmestaria. Kesältä oli saatu kova näyttö, kun Murto päihitti Katie Moonin Lontoon Timanttiliigassa.

– En kehtaa sanoa, että olisin pettynyt, jos otan pronssia. Kentälle tullessa oli sellainen fiilis, että kaikki on mahdollista, miksei kultaankin asti. Kultamitali tämä ei ole, mutta minulla on vara kasvaa ja tämä on hyvä askel eteenpäin urallani ja arvokas juttu, arvioi Murto nyt.

Murron ehkä paras hyppy nähtiin korkeudesta 475. Erittäin ilmava ylitys oli yksi koko kisan näyttävimmistä hypyistä. Sillä olisi ehkä voitu jopa 490, jos grafiikka oli kohdillaan. Murto päätti kuitenkin vaihtaa – suunnitelman mukaisesti – isompaan seipääseen. Sen kanssa tuli hyvä ylitys korkeudesta 480, mutta kolme yritystä viisi senttiä korkeammalta jäivät melko vaisuiksi.

– Se on tuttu seiväs, jolla olen hypännyt tänä kesänä. Päätös oli helppo, mutta hyppy ei osunut ihan kunnolla siihen 485:een.

Valmentaja Jarno Koivunen kommentoi seiväsratkaisua Ylelle.

– Ei päästy ihan mukaan tuohon viimeiseen seipääseen. Vaihdettiin se sitä silmälläpitäen, että sillä haetaan voitto. Se jäi ehkä sitten ensi vuoteen, selvitti Koivunen Ylelle.

Toinen keskustelua herättänyt hetki nähtiin, kun Murto päätti yrittää kolmannen kerran korkeudesta 485. Se oli sijoituksen kannalta merkityksetön yritys, sillä Slovenian Tina Šutej oli tiputtanut kolme kertaa tuosta korkeudesta. Murto oli näin ollen varmistanut jo MM-pronssin.

– Minun piti odotella Šutejn yrityksiä ja kuinka se vaikuttaa minun tilanteeseeni. Ensimmäiset yritykseni 485:stä eivät olleet niin saletteja, joten ajattelin että menen ensin 485 jos on mennäkseen ja sitten jatkan puhtaalta pöydältä. Sillä meiningillä, että varmistan ensin mitalin. Mutta se meni nyt noin, Murto avasi ratkaisuaan.