Maastohiihdon maailmancup jatkui lauantaina kymmenen kilometrin vapaan hiihtotavan kisoilla Ruotsin Jällivaarassa. Suomessa huomio kiinnittyi 45-vuotiaan Riitta-Liisa Roposen paluuseen.

Roponen säväytti marraskuussa Oloksen Tykkikisoissa samalla matkalla, kun hän oli kuudenneksi nopein ja päihitti kaikki muut suomalaiset. Sen jälkeen naista alettiin toivoa takaisin maailmancupiin.

Jällivaaran maailmancupin alla hehkutettiin asiantuntijoiden suusta, että Roponen on jopa reilun kahden vuoden takaisessa kunnossa. Hän oli silloin kymmenes MM-kisojen 10 kilometrin vapaan kisassa.

– Sanotaan nyt vaikka näin, että ”Ritu” on Oberstdorfin aikaisessa kunnossaan ja hän on treenannut kuluneen vuoden aikana noin 850 tuntia. Eli jos joku nuori hiihtäjä saa Ritulta takkiin, niin ei tarvitse surra, että olisi huonolle hävinnyt, kommentoi aviomies/valmentaja Toni Roponen Ylelle.

Karu totuus tuli harvinaisen selväksi Jällivaarassa. Roposella ei ollut mitään jakoa kansainvälisessä vauhdissa – suomalaistenkin kanssa oli vaikeaa.

Roponen oli 35:s ja jäi kaksi minuuttia ja 48 sekuntia voittaja Jessie Digginsille. Suomalaisista hänen edelleen ehtivät Kerttu Niskanen (22:s) Krista Pärmäkoski (25:s) ja Vilma Ryytty (30:s) ja Jasmi Joensuu oli 32:s. Roponen päihitti kotimaisista nimistä vain Rebecca Immosen, joka oli 37:s.

Roposen vauhti Tykkikisoissa kertoi luultavasti siis enemmän Suomen kärkinaisten tämän hetken heikosta tasosta. Hekin ovat menneet heittämällä Roposen ohi, kun kisakausi alkoi kunnolla.