Maailmancupin sprinttipäivä ei ollut suurta suomalaisjuhlaa Ruotsin Östersundissa. Kahdeksanneksi yltänyt Kerttu Niskanen vastasi päivän parhaasta suomalaissijoituksesta perinteisen hiihtotavan kisassa.

Norjan Johannes Kläbo oli ylivoimainen ykkönen miehissä. Naisten kisan voitti emäntämaan Emma Ribom.

Niskasen lisäksi suomalaisista ylsi välieriin Tiia Olkkonen. Anne Kyllönen, Amanda Saari ja Johanna Matintalo jäivät ensimmäiseen erävaiheeseen. Katri Lylynperä tippui aika-ajossa.

Miehissä Emil Liekari putosi aika-ajossa. Ensimmäiseen erävaiheeseen jäivät muut suomalaiset Iivo Niskanen, Joni Mäki, Lauri Vuorinen, Juuso Haarala ja Niilo Moilanen.

Jo aika-ajon tulokset kertoivat karun totuuden. Suomalaiset eivät pystyneet haastamaan vauhdissa huippuja. Viaplayn selostaja Jussi Eskola tiedusteli Kerttu Niskasen valmentajamieheltä Juho Mikkoselta, miksi suomalaisten tie nousee normaalisti pystyyn heti erävaiheessa.

– Se suorituskyky ei vain riitä. Olemme liian heiveröisiä. Sprinttiin erikoistuneet tarvitsevat miehissä reilusti enemmän papua. Kun katsoo (Erik) Valnesia, niin kädet ovat todella paksut. Ne ovat kuin piiskat kuin ruoskat. Kesällä puhuttiin, että Kläbo on hankkinut ylävartaloonsa vielä lisää lihasta. Pitää olla vahvemmat lihakset ja kovempi tehontuotto, paalutti Mikkonen.

Kun erävaiheet oli hiihdetty haastateltiin Viaplayn lähetyksessä maajoukkueen sprinttivalmentajaa Ville Oksasta. Hän myönsi, että etenkin miesten esitys oli pettymys lauantaina. Oksanen kertoi myös, että Joni Mäellä ja Lauri Vuorisella oli takana kova harjoitusviikko, joka oli tehty jatkoa silmällä pitäen.

Juho Mikkonen reagoi Oksasen kommenttiin voimakkaasti studiossa.

– Pojilla ei ihan kunto riittänyt, mutta pikkaisen särähti tuossa lopussa korvaan, kun Ville sanoi, että Lauri ja Joni ovat tehneet tähän kovan harjoitusjakson viikkoa ennen. Vähän ihmetyttää, jos tässä kovimman alkukauden kisarupeaman, jossa on heille tärkeimmät kilpailut, sorrutaan johonkin sellaiseen, että harjoitellaan liian kovaa. Se kuulostaa vähän oudolta, hämmästeli Mikkonen.

– Mitä varten sitten harjoitellaan? Onko loppukauden maailmancup jotenkin sitten arvostuksessaan tärkeämpi kuin alkukauden kisat, komppasi Sami Jauhojärvi vieressä.