Lauantaina tehdään hiihtohistoriaa. Riitta-Liisa Roponen tekee paluun maailmancupiin Jällivaaran 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kisassa.

Roposesta tulee 45 vuoden ja 210 päivän ikäisenä vanhin maailmancupissa kilpaillut hiihtäjä. Asia on herättänyt runsaasti huomiota hiihtopiireissä.

Norjalainen asiantuntija Petter Soleng Skinstad puhui asiasta Dagbladetille.

– On siistiä ja uskomattoman vaikuttavaa, että kokenut urheilija pystyy nousemaan kilpailemaan maailmanhuippujen tasolle. Hänellä on takanaan mahtava ura.

– Suomessa on paljon hiihtäjiä. On huolestuttavaa, että he eivät häntä parempia. Heidän pitäisi olla yhtä hyviä kuin Norjan ja Ruotsin. Jokin on vialla Suomen maastohiihdossa. Roposen pääseminen kisoihin on seurausta siitä.

Suomalainen hiihtolegenda Aino-Kaisa Saarinen esitti Dagbladetille myös oman huolensa, vaikka olikin innoissaan.

– Olen tietenkin huolissani, että nuoremmat hiihtäjät eivät ole nostaneet tarpeeksi tasoaan, etenkin vapaalla hiihtotavalla. On toki silti siistiä nähdä Riitta-Liisa jälleen maailmancupissa.

Yle haki Roposelta kommentoi naisen historiallisesta tempusta. Se keskustelu loppui ilmeisesti lyhyeen.

– Kiitos, mutta ei. En koe tarpeelliseksi puhua iäkkyydestäni enää. Kilpailen todella mielelläni, koska olen hyvässä kunnossa, kuittasi Roponen Ylelle.

Tästä Ylen juttu.