Tour de Skin avauspäivä oli suomalaisittain melkoinen mahalasku. Suureksi onnistujaksi voi nimetä vain mahtavasti vapaan sprintin seitsemänneksi taistelleen Lauri Vuorisen. Ensimmäiseen erävaiheeseen saakka ylsivät Toblachissa Jasmi Joensuu ja Joni Mäki.

Useat Suomen hiihtäjät ottivat Viaplayn haastatteluissa vähintään rivien välissä selväksi, että valmistautuminen Toblachiin ei ollut täysin ihanteellinen. Vuoristoon saavuttiin vain muutama päivä ennen Tourin alkua. Vuoristopäiviä ei ole muutenkaan takana paljon maajoukkueen kanssa.

Hiihtolegenda Harri Kirvesniemi puhui asiasta hiihtäjiä suoremmin. Hän antoi palaa Ilta-Sanomien sivuilla ja muistutti, että valmistautuminen oli kaukana ihanteellisesta.

– Mentiin vain muutama päivä ennen turneen alkua (vuoristoon) ja oltiin matalammalla kuin Toblach (1  300 metriä merenpinnan yläpuolella), josta kisa alkoi, hämmästeli Kirvesniemi Ilta-Sanomille.

Helposti nousee epäily, että kyseessä on taloudellinen ratkaisu. Kirvesniemi ei joka tapauksessa linjausta ymmärrä.

– Kun ei ole oltu pitkään pitkään aikaan vuoristossa, ensimmäinen korkealle tulo on aina haastava.

– Säästivät väärässä paikassa. Muutama lisävuorokausi olisi maksanut pari tonnia, mutta ne rahat olisi saatu takaisin palkintorahoina, Kirvesniemi linjasi IS:lle.

Tästä Ilta-Sanomien juttu.