Salibandyn rantautumisesta Suomeen tulee kuluneeksi 30 vuotta kuluvana vuonna. Tässä ajassa se on noussut tuntemattomuudesta merkittäväksi suomalaiseksi urheilulajiksi monin eri mittarein.

Koko sen historian ajan jatkunut seura-, joukkue- ja pelaajamäärillä mitattu kasvu jatkuu yhä edelleen. Salibandy ja sen vapaamuotoisempi pelimuoto sähly ovat myös erittäin suosittuja lasten ja nuorten sekä työpaikkojen liikuntamuotoja. Huippu-urheilussa laji on saavuttanut merkittävää kansainvälistä menestystä.

Salibandy ei ole kuitenkaan saavuttanut likimainkaan kasvunsa rajoja. Kasvupotentiaalia on vielä erittäin runsaasti paljon suurempaan ja yhteiskunnallisesti merkittävämpään urheilulajin rooliin. Tulevan kymmenen vuoden tavoitteekseen laji ottaa nyt uutta suuntaa ja uusia tavoitteita, jonka vuoksi se myös uudistaa organisaatiotaan. Lajin kunnianhimoinen aikomus on tuplata pelaajamäärät ja vahvistaa huippu-urheilullinen iskukykynsä sekä vahvistaa yhteiskunnallista asemaansa.

Päättyneellä kaudella salibandyn lisenssimäärä osoitti lähes 54 000 pelaajaa, jossa kasvua oli merkittävät 2000 pelaajaa. Määrän kaksinkertaistaminen kurottaa tavoitteen reilusti yli 100 000 pelaajaan.

– Nykymuotoinen sarjatoiminta voi hyvin ja kasvaa edelleen. Nyt alamme rakentaa salibandyn ja sählyn pelaamiseen myös toista kivijalkaa. Uusien peli- ja sarjamuotojen kehittäminen ja uusien kohderyhmien tavoittaminen tulee olemaan painopisteenä. Urheiluelämässä, ja nykymaailmassa, jäykät perinteet, rakenteet ja järjestelmät eivät anna tilaa yhteiskunnalliselle muutokselle vaan ne ovat esteenä lajin harrastamiselle ja jopa karkottavat pelaajia. Joustavien, matalan kynnyksen pelimuotojen kehittäminen johtaa uusien harrastajien löytymiseen, uskoo Salibandyliiton puheenjohtaja Ismo Haaponiemi.

Kokenut johtamisen ammattilainen liiton toiminnanjohtajaksi

Salibandyliiton hallitus on valinnut uudeksi toiminnanjohtajaksi Kari Lampisen, 53, jolla on yli 25 vuoden kokemus myynnin, markkinoinnin ja brändiviestinnän tehtävistä yritysmaailmasta. Kokenut johtamisen ammattilainen on toiminut mm. Senior Vice President –nimikkeellä Altia Oyj:ssä ja useissa eri vastuullisissa tehtävissä Vaasan & Vaasan –konsernissa sekä HK:lla. Lampisella on vahvat näytöt mm. kuluttajaliiketoiminnasta, toiminnan kasvattamisesta ja kehittämisestä, johtamisesta ja tuotteiden aseman vahvistamisesta markkinoilla. Lampisen osaaminen vahvuudet osuvat erittäin hyvin salibandyn uusiin tavoitteisiin ja tarpeisiin.

Salibandyliiton operatiivisen johtamisen ohella uusi toiminnanjohtaja saa merkittävän näköalapaikan suomalaisessa urheilujärjestökentässä. Salibandy-yhteisöön kuuluu yli 800 salibandyseuraa, joissa pelaajia on tällä hetkellä lähes 54 000 henkilöä. Salibandy onkin kolmanneksi suurin joukkuepalloilulaji Suomessa lisenssimäärillä katsottuna. Salibandyn ja sählyn harrastajia on lähemmäs 400 000.

– Ensimmäinen ajatukseni lajin ulkopuolelta tulevana minulla on, että salibandylla on hyvä tilaisuus kirkastaa ja terävöittää lajikuvaan ja luoda lisää vetovoimaa, jotta yhä useampi löytää tämän hienon lajin pariin. Salibandylla on nykyisistä lähtökohdista erittäin hyvät kasvumahdollisuudet lajina, hän kertoo.

– Näen realismina saavuttaa asetettuja tavoitteita. Laji on suosittu ja sen luonne ja muuntautumiskyky antaa paljon mahdollisuuksia kohdata uusia harrastajia. Muilla suurilla lajeilla lisenssipelaajien suhde koko harrastajakuntaan nähden on huomattavasti suurempi, joten se on yksi hyvä viite kasvupotentiaalista. Toisaalta myös kokonaisharrastajamäärää on mahdollista kasvattaa, Lampinen toteaa.

Salibandy on Lampiselle tullut tutuksi viime vuosina oman poikansa harrastuksen myötä.

Salibandyliiton pitkäaikainen toiminnanjohtaja Jari Kinnunen, 53, ottaa puolestaan vastuulleen yhteiskuntasuhteet ja salibandymiesten päävalmentaja Petri Kettunen, 44, siirtyy kokopäiväisesti lajin palvelukseen huippu-urheilujohtajan vakanssilla.

– Salibandy ei ole tähän päivään mennessä vielä saanut sitä yhteiskunnallista merkittävyyttä ja painoarvoa, jonka se ansaitsee ja joka sille kuuluu. Yhteiskunnallisten verkostojen luonnin ohella tiedolla johtamisen koordinointi tulee olemaan uuden työlistani kärkipäässä. Salibandya koskevia alueellisia ja valtakunnallisia päätöksiä tehdään kovin puutteellisilla tiedoilla ja hatarilla faktoilla. Tiedon tuottaminen, systematiikka, hyödyntäminen ja seuranta tulevat parantamaan salibandyn asemaa kaikilla tasoilla, Kinnunen kertoo.

”Laadun parantaminen ja statuksen vahvistaminen oleellisia”

Myös vanhat pelaajalegendat ja muut lajin parissa pitkään toimineet on tarkoitus saada sitoutettua vahvemmin lajin edistämiseen ja vaikuttamistyöhön, jota tullaan tekemään eri puolilla Suomea alueellisista tarpeista käsin katsottuna.

Nykyinen miesten maajoukkueen päävalmentaja ja Itä-Suomen Liikuntaopiston valmennuskeskuksenjohtaja Petri Kettunen aloittaa Salibandyliiton uutena huippu-urheilujohtajana.

Kettusen rekrytoinnin mahdollistaa omalta osaltaan Suomen Olympiakomitea, jonka huippu-urheilutukijärjestelmän piiriin salibandy on päässyt.

– Yhteistyö- ja palveluverkosto seurojen ja liiton välillä tulee saattaa lähemmäksi toisiaan sekä tehdä olemassaolevien rakenteiden ja toimintatapojen uudelleenarviointi, jotta tehokas hyödyntäminen mahdollistuu. Laadun parantaminen joka tasolla ja huippu-urheilustatuksen vahvistaminen seurojen toiminnassa ovat oleellisia, Kettunen näkee.