SuomiUrheilun TOP-5: Vuoden 2017 kovinta nousua tehneet vapaaottelutähdet

© Kuva: Getty Images

Vuosi 2017 alkaa lähestyä loppuaan. Vuosi oli kamppailu-urheilun kannalta erityisen vaiherikas. 12 kuukauteen mahtui useita uskomattomia tarinoita vapaaottelun maailmasta.

Joka vuosi liuta vapaaottelun tulevia huipputähtiä tekee hiljalleen tai suorastaan valonnopeudella nousua lajinsa huipulle. SuomiUrheilu listasi vuoden viisi parasta vapaaottelun nousukasta. Oletko samaa mieltä kanssamme?

1. Darren Till

24-vuotias brittinuorukainen Darren Till iski itsensä koko kamppailumaailman tietoisuuteen piestyään lokakuussa UFC-legenda Donald ”Cowboy” Cerronen hätkähdyttävän helposti ensimmäisessä erässä.

Tasaisen varmaa nousua UFC:ssä tehnyt Liverpoolin kasvatti oli pysynyt melko tuntemattomana ennen ensimmäistä korkean profiilin voittoaan. Ennen UFC:tä Till otteli kolmen vuoden ajan Brasiliassa. Brittilupauksen vapaaottelu-uraa edelsi myös menestyksekäs potkunyrkkeilyura, jonka päätteeksi Till voitti K-1:n Euroopan mestaruuden vain 17-vuotiaana.

Pitkäraajainen ja monipuolinen Till hyödyntää ulottuvuuttaan ja vahvaa potkunyrkkeilypohjaansa vakuuttavasti. Tältä mieheltä on lupa odottaa nousua yhdeksi kovimmista välisarjan MM-haastajista ensi vuonna.

2. Francis Ngannou

Järkälemäinen kamerunilais-ranskalainen Francis Ngannou järisytti maailmaa ja UFC-häkin tannerta pamauttamalla vapaaottelulegenda Alistair Overeemin unille joulukuun alussa UFC 218 -otteluillan huippumittelön ensimmäisessä erässä.

Hätkähdyttävä suoritus oikeutti taattuun raskassarjan MM-otteluun ensi vuodelle painoluokan hallitsevan mestarin Stipe Miocicin kanssa.

119-kiloisen ja 1,93 metriä pitkän titaanin nimi vilisi otsikoissa jo ennen joulukuun nimekästä voittoa, kun Ngannou iski urheiluteknologisissa testeissä uuden maailman voimakkaimman lyönnin ennätyksen.

31-vuotias jättiläinen on täräyttänyt 12 ottelun pituisella ammattilaisurallaan jopa seitsemän tyrmäystä.

Vielä ällistyttävämmän nyrkkeily- ja savate-taustaisen kamppailijan noususta tekee se, että hän aloitti vapaaottelun harjoittelun omien sanojensa mukaan vain neljä vuotta sitten. 22-vuotiaana Pariisiin saapunut nuori mies eli kaduilla kodittomana, kunnes hän löysi sattumalta paikallisen kamppailusalin. Ngannou aloitti tavoitteellisen treenaamisen, ja loppu on historiaa – vaiko tulevaisuutta?

3. Rose Namajunas

25-vuotias Rose Namajunas on tämän listan ainoa ottelija, joka on jo ehtinyt nuoresta iästä huolimattaan saavuttaa maailmanmestaruuden UFC:ssä. Dynaamisista pystyottelutaidoistaan ja lukkopainiosaamisestaan tunnettu amerikkalaisnousukas hämmästytti kamppailu-urheilun ystäviä marraskuussa tyrmäämällä voittamattomalta vaikuttaneen Joanna Jędrzejczykin korsisarjan MM-ottelun ensimmäisessä erässä.

Vain yhdeksän ammattilaisottelua urallaan ennen maailmanmestaruutta kokenut Namajunas on tehnyt kahden viime vuoden aikana vahvaa nousua UFC:n rankingeissa. Mestaruuden lisäksi nuoren naisen CV:tä koristavat voittomerkinnät useista MM-haastajista, kuten Tecia Torresista, Paige VanZantista ja Michelle Watersonista. Ainoa viime vuodelle sattunut häviö Karolina Kowalkiewiczille tuli tiukkaakin tiukemalla hajaäänisellä tuomaripäätöksellä.

Vaikka Namajunasin lanteilla on jo UFC:n mestaruusvyö, nuorella ottelijalla on vielä myös paljon kehittymisen varaa. Taekwondon, karaten ja brasilialaisen jujutsun parissa kasvaneelta voi odottaa vahvaa valtakautta korsisarjan kuningattarena.

4. Mackenzie Dern

Naisten vapaaottelun tuleva supertähti Mackenzie Dern teki tänä vuonna suorastaan räjähdysmäistä nousua. Aloitettuaan vapaaottelu-uransa kesällä 2016 brasilialaisen jujutsun ja lukkopainin kaksinkertainen maailmanmestari on tehnyt selvää jälkeä kaikista vastustajistaan.

Voitettuaan neljä ottelua Legacy -ammattilaispromootion riveissä Dern sai mahdollisuuden kokeilla kykyjään UFC:n naisvapaaottelun farmisarjassa Invictassa. 24-vuotias mattopainispesialisti ei epäröinyt isoissa parrasvaloissa, vaan nappasi konkarivastustajastaan Kaline Medeirosista hurjan käsilukkolopetuksen.

Korsisarjan ja kärpässarjan välillä pomppineen Dernin suurin hidaste on hänen vaikeutensa painonvedon kanssa. Arizonalaislähtöinen painitähti on astunut vaa’alle ylipainoisena jo kahdesti nuoren uransa aikana.

5. Volkan Oezdemir

Sveitsiläisiskijä Volkan Oezdemiriä ei voida jättää mainitsematta hurjinta läpimurtoa tehneiden kamppailijoiden listalla. 28-vuotias kamppailija pääsi kiinni UFC:n MM-otteluun vain alle vuodessa.

Aiemmin Euroopan alasarjoissa ja Bellatorissa ottelut Oezdemir haastaa vain kolmannessa UFC-ottelussaan organisaation kevyen raskassarjan mestarin Daniel Cormierin painoluokan herruudesta 20. tammikuuta. Näin pikaista nousua maailmanrankingeissa nähdään äärimmäisen harvoin.

Vuonna 2010 ammattilaisuransa aloittanut sveitsiläinen hämmästytti vapaaottelufaneja voittamalla putkeen kolme kevyen raskassarjan MM-haastajaa putkeen. Ovince St-Preuxin mies päihitti tuomaripistein, mutta Misha Cirkunovista ja Jimi Manuwasta räjähtävän voimakas Oezdemir teki muhennusta jo otteluiden ensimmäisissä erissä.

Oezdemirin valoisaa tulevaisuutta uhkaa kuitenkin raskaat oikeussyytteet. Marraskuussa kamppailulupaus pahoinpiteli tuntematonta miestä baarissa Floridassa ja joutui pidätetyksi. Uhrien pahojen vammojen vuoksi ammattilaismukiloijaa uhkaa pahimmillaan jopa kymmenen vuoden vankeustuomio. Toistaiseksi UFC on antanut Oezdemirin jatkaa työtään promootion riveissä syytteistä huolimatta.


Real Madrid – Villarrealia | JÄTTIKERROIN 50.00 REAL MADRIDILLE

1. Avaa pelitili NordicBetille.
2. Talleta – saat talletuksesi tuplana 100€ asti.
3. Nappaa jättikerroin 50.00 Real Madridin voitolle ja lyö veto!