Britannian amatöörinyrkkeilyn suurimpiin tähtiin kuuluva Kelvin Bilal Fawaz on varsin kiperän oikeussotkun keskellä. Mies on taistellut jo pitkään oikeudessa vastaan syytteitä lukuisista nuoruudessaan tekemistään rikoksista. Brittiottelijaa uhkaa pahimmillaan karkotus takaisin synnyinmaahansa Nigeriaan.

15 vuotta Englannissa asunut 29-vuotias pääsi tällä viikolla takuita vastaan vapaalle vietettyään reilun kuukauden maahanmuuttajien pidätyskeskuksessa. Fawaz kertoi Daily Telegrahille olevansa karkotusuhasta erittäin surullinen.

– He pilasivat avioliittoni ja olympiaunelmani. He eivät ole antaneet minun työskennellä siitä lähtien, kun täytin 18 vuotta. Kärsin nyt masennuksesta. He ovat pilanneet elämäni. Minulla ei ole mitään, mihin voisin enää kääntyä. Taistelin Englannin puolesta kehässä ja tunsin ylpeyttä maan edustamisesta. Sisäministeriö käänsi minulle selkänsä. Tunnen oloni hylätyksi, kamppailutähti murehti.

Amatöörien kevytsarjan maailmanmestaruuden urallaan saavuttanut Fawaz pidätettiin alun perin marraskuussa Stonebridgessä sijaitsevalla nyrkkeilysalilla jätettyään ilmoittautumatta sisäministeriön vastaanottokeskukseen. Koko 12-vuotisen uransa ajan Britanniaa edustanut urheilija oli hakenut kansalaisuutta jo 11 vuoden ajan, mutta ministeriö on hylännyt hakemukset toistaiseksi joka kerta miehen rikoshistorian vuoksi.

Sisäministeriö on uhannut karkottaa nyrkkeilytähden Nigeriaan, jos hän ei suostu jatkossa toimimaan oikeuden määräämien sääntöjen mukaan.

Nigerian valtio on tosin kertonut julkisuudessa kieltävänsä Fawazin karkotuksen maahansa, sillä heidän mukaansa nyrkkisankari ei ole syntyperästään huolimatta maan kansalainen. Fawaz on syntynyt Nigeriassa, mutta hänen isänsä on libanonilainen ja hänen äitinsä on kotoisin Beninistä.

Fawazin valmentajan Aamir Alin mukaan nyrkkeilijän taustajoukot yrittävät vielä haastaa päätöksen uudestaan oikeudessa.