Kansainyhteisön kisoissa tehtiin tiistaina historiaa, kun kanadalaisesta ampujasta, Robert Pitcairnista, tuli kilpailujen historian vanhin osanottaja.

79-vuotias Pitcairn osallistui yhdessä Nicole Rossignolin kanssa pariammuntaan. Sijoitus oli kunnioitettava kahdeksas yhteensä 16 parin joukossa.

– Tunnen suurta kunnioitusta, että olen pystynyt tekemään uuden ennätyksen. Olen lisäksi hyvin kiitollinen terveydestäni ja urheilullisuudestani, jotka mahdollistivat kilpailemiseni näissä kisoissa, Pitcairn sanoi Kansainyhteisön kisojen virallisilla verkkosivuilla.

Pitcairnin elämäntarina on erittäin värikäs. Hän työskenteli aiemmin lentäjänä ja pelasti muun muassa 120 matkustajaa lentokonekaappaajaan kynsistä vuonna 1974.

Kaappari oli hyökännyt kesken Winnipegista Edmontoniin matkalla olleen lennon veitsi kädessä lentoemännän kimppuun ja vaatinut konetta lentämään Kyprokselle. Pitcairn ylipuhui kuitenkin kaapparin luopumaan suunnitelmastaan ja tilanne laukesi.

Ammuntauransa hän aloitti jo vuonna 1960, mutta pystyi vasta eläkkeelle jäätyään keskittymään lajiin riittävästi. Jäätyään ulos Manchesterissa vuonna 2002 järjestettyjen Kansainyhteisön kisojen joukkueesta, päätti Pitcairn panostaa harjoitteluun vielä aiempaakin enemmän.

– Tämä oli fantastista. Olen saavuttanut ammunnassa vuosien varrella paljon menestystä, mutta pidän pääsyäni tämänvuotiseen Kanadan joukkueeseen urani huipentumana, hän totesi.

Pitcairn kilpailee vielä huomenna henkilökohtaisessa kilpailussa.