US Open starttaa torstaina – Tässä haastavan kilpailun voittajasuosikit ja mustat hevoset – ”Noin 50 pelaajaa voi taistella voitosta”

© Kuva: Getty Images
Nappaa riskitön veto tai talletusbonus Leijonien puolivälierästä!

Golf-kauden toinen major-turnaus US Open lyödään käyntiin torstaina. Sunnuntaihin asti kestävän kisan pelipaikkana on tänä vuonna Shinnecock Hills New Yorkin osavaltion Long Islandilla.

Viasat Urheilu -kanava ja Viaplay näyttävät kisan suomeksi selostettuna. Lähetysten selostaja Nikke Tyry ennakoi SuomiUrheilu-sivustolle kilpailun olennaisimmat pointit.

Nikke Tyry, minkälainen pelipaikka Shinnecock Hills on?

– Se on epätyypillinen jenkkikenttä. Siellä ei ole yhtään puuta, joten se on enemmänkin skottihenkinen. Viimeksi kun siellä pelattiin US Open vuonna 2004, radat olivat naurettavan nopeat kovien pintojen vuoksi. Sitä jouduttiin kastelemaan kesken viimeisen kierroksen, joka oli täysin poikkeuksellista.

– Väylät ovat perhanan pitkiä ja yleensä kapeita, mutta tällä kertaa niitä on levennetty. Nähtäväksi jää, lyödäänkö draiverilla vai haetaanko varman päälle väyläosumia. Paras on ehkä se, jos niitä molempia pystyy tekemään. Uskon kuitenkin, että kenttä on tällä kertaa ihan eri kuin viimeksi.

– Strategiset pelaajat ovat kisassa vahvoilla ja kokemus on ollut aina valttia Shinnecockissa US Openeissa. Voittaja on ollut aina yli 35-vuotias.

Ketkä ovat ennakkosuosikkeja kilpailuun lähdettäessä?

– Listaykkönen Dustin Johnson on tietenkin helppo sanoa. Hän ei ole viime aikoina ollut kliininen viimeistelyissä, mutta kun hän saa pelinsä rullaamaan, hän taistelee ihan varmasti voitosta.

– Nostan myös Jordan Spiethin voittotaistoon mukaan. Hänen pelinsä ovat menneet ihan vihkoon, mutta majoreissa hän aina innostuu. Rory McIlroy on luonnollisesti yksi kanditaateista. Hän ei ole viime vuosina pärjännyt US Openeissa, mutta se on ennemminkin sattumaa. Toiset kentät istuu paremmin silmään kuin toiset. Kun hän voitti US Openin vuonna 2011, kenttä oli tosi pehmeä, joka sopi hänelle tosi hyvin. Se ei ole mikään salaisuus, että hän on parempi pehmeillä alustoilla, joten nähtäväksi jää aiheuttaako kova kenttä hänelle nyt hankaluuksia.

– Ja sitten on tietenkin Tiger Woods

Niin, mitä Woodsilta voidaan odottaa?

– Hän on hyvässä kunnossa ja harkkarundilla Tigerin mukana on ollut hänen 2000-luvun alun menestysvuosien koutsi Butch Harmon. Pelillisesti hän on täysin riittävän hyvä voittamaan koko kisan. Hän yrittää voittaa niin kovasti, että se voittamisen halu kääntyy välillä häntä vastaan, kun odotukset ja paineet kasvavat tappiin.

– Tigerin parhaat kierrokset tulevat varmasti olemaan kisan parhaita. Hän ei ole kuitenkaan enää se sama jätkä, joten häneltä voidaan nähdä niitä mustia jaksoja. Yksi heikko hetki voi pudottaa tässä kisassa monta sijaa. Kyllä häneltä nähdään varmasti paljon birdejä ja hyviä runeja.

Voiko ennakkosuosikkien takaa nousta yllättäjiä mukaan voittotaisteluun?

– Majoreita on voitettu rankingin tuhannen parhaan pelaajankin ulkopuolelta. Puolet tulevat tähän kisaan karsintojen kautta. Lähtökohtaisesti noin 50 pelaajaa voi ihan hyvin taistella tämän kisan voitosta. Golf ei ole kuin tennis, jossa Wimbledonin voi voittaa vain tyyliin Roger Federer.

– Yksi yllättäjä voisi olla Patrick Reed, joka voitti huhtikuussa Mastersin. Hän on pelannut ihan kohtalaisesti, joten en ymmärrä miksi hänen voittajakerroin on joku 60. Hän on niin kusipää jätkä, että hän voi vaikka voittaa.

– Ruotsalainen Alex Noren kannattaa myös huomioida, vaikka hänen nimensä ei kaikilla heti kelloja soitakaan.

Australialaispelaajat ovat kahmineet voittoja tasaisesti vuosien saatossa. US Openissa voittoa ei ole tullut kuitenkaan 12 vuoteen. Geoff Ogilvy on viimeisin australialaisvoittaja vuodelta 2006. Miksi heille ei ole tullut menestystä noin pitkään aikaan?

– 12 vuotta on aika lyhyt aika loppupeleissä. He ovat perhanan hyviä pelaajia ja on todennäköisesti vain sattumaa, että voittoja ei ole tullut. Yleensä heillä on ollut nelisen pelaajaa, jotka ovat voineet taistella voitosta. Nyt heillä on kaksi: Jason Day ja Adam Scott.

– Day voi hyvinkin voittaa nyt kisan. Scott on yksi selvä musta hevonen, vaikka on valunut rankingissa sijan 70 tuntumaan. Hän pääsi kisaan karsintojen kautta ja voi oikeasti pelata vahvan kisan.

Jesse Happonen

Kaikki jääkiekon MM-kisoista: matsit ilmaiseksi, sarjataulukko, otteluohjelma…

Nappaa riskitön veto tai talletusbonus Leijonien puolivälierästä!