Yksi valtakunnan parhaista pesäpalloilijoista kuollut – Muistetaan motosta ”heittäytyköön hitaat”

© Kuva: Juha Tamminen

Yksi valtakunnan parhaista pesäpalloilijoista ja Oulun Lipon tähtipelaaja 1960-70-luvuilta, Jouko ”Jokkeri” Kemilä, on siirtynyt ajasta ikuisuuteen pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana 14.1.2019.

Pesäpallo lajina oli yksi Kemilän intohimoista. Kentällä hänet nähtiin niin pelaajan roolissa Oulun Lipon paidassa kuin sittemmin pesäpallon kannattajana sekä omaan perheeseen kuuluvien pelaajien kannustajana appiukon, isän ja ”papan” rooleissa. Kemilä oli tuttu näky erityisesti Oulun alueen ja Pattijoen pesäpallokatsomoissa. Pesäpallo oli hänen elämänsä loppuun asti yksi niistä asioista, jotka saivat hänet virkistymään ja kuuntelemaan tarkoin kaikkia lajiin liittyviä asioita ja uutisia.

Yksi Lipon kannattajien ikimuistoisimmista runkosarjan otteluista kautta aikain pelattiin Haminan Vallikentällä 28.7.1968. Lempinimen ”Kunnari-Kemilä” saanut tähtipelaaja iski ottelussa 3+4 juoksua perättäisillä lyöntivuoroilla ja toi samassa ottelussa seitsemän juoksua. Kaiken lisäksi kunnarit osuivat tärkeisiin paikkoihin, sillä tilanne oli kahdeksannessa vuoroparissa tasan 11-11. Kunnareiden myötä Lippo haki vierasvoiton numeron 13-18.

Jokkeri Kemilä ei syöksynyt koskaan. Siihen liittyväksi pesäpallomotoksi muodostuikin ”heittäytyköön hitaat.” Jos 100 metrin kellotus on 11,1, silloin ehtii hieman heikommallakin lyönnillä.

Kaudella 1968 Kemilä voitti etenijäkuninkuuden ja tehopelaajan tittelin. Itä-Länsi-otteluissa hän edusti Lännen joukkueissa Helsingin Hesperiassa 1966 sekä kaksiosaisena pelatuissa arvo-otteluissa Helsingin Meilahdessa ja Oulussa 1970. Suomen mestaruuden Kemilä voitti Oulun Lipon joukkueissa 1971 ja 1972.

Lähde: Pesäpalloliitto