Ihmisoikeusjärjestö Seta pitää urheilun kansainvälisen vetoomustuomioistuimen päätöstä hylätä Caster Semenyan valitus testosterirajoista syrjivänä.

– Ihmisten jaottelu kahteen sukupuolikategoriaan pelkästään tietyn normin täyttävien kehon piirteiden perusteella on syrjintää. Ihmisten ovat kehon sukupuolitettujen piirteiden osalta myös moninaisia, sanoo Jaana Pirskanen Setan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksesta.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF:n mukaan poikkeuksellisen paljon testosteronia tuottavien, hyperandrogeenisten naisurheilijoiden täytyy alentaa testosteronitasoaan lääkkeillä, jos he haluavat kilpailla 400 metrin ja mailin välisillä matkoilla. Semenyan suomalainen manageri Jukka Härkönen ihmetteli mediassa, miksi rajaus on tehty vain tietyille matkoille.

– Huippu-urheilu perustuu ihmisten erityislaatuisiin ominaisuuksiin. Miksi yksi kehon ominaisuus otetaan perusteeksi kieltää lahjakasta ihmistä kilpailemasta, kysyy Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

Caster Semenya on ollut kansainvälisten urheilujärjestöjen ja median riepoteltavana jo yli 10 vuoden ajan. Nyt hänen tulisi ottaa vastaan estrogeenihoitoa, jotta saisi jatkaa kilpailemista omassa sarjassaan.

Intersukupuolisten kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö OII huomauttaa, että urheilijoiden ”sukupuolitestit” ovat kohdistuneet erityisesti naisiin 1960-luvulta lähtien. Järjestö pitää niitä naisvihamielisinä ja intersukupuolisuusfobisina.

YK:n terveyteen liittyvien oikeuksien erityisraportoija on vaatinut intersukupuolisiin, transnaisiin ja muihin sukupuoleltaan moninaisiin ihmisiin kohdistuvien tarpeettomien testien ja toimenpiteiden lopettamista urheiluun osallistumisen ehtona.

– Kaikkiin hormonihoitoihin tai leikkauksiin, jotka eivät ole lääketieteellisesti välttämättömiä, pakottaminen on ihmisoikeuksien vastaista. Ihmisoikeuksien tulee toteutua myös huippu-urheilussa, toteaa Tarjamo.

Lähde: Setan tiedote