Urheilutoimittajain Liitto päätti toukokuun ylimääräisessä yhdistyskokouksessa yksimielisesti, ettei Vuoden Urheilija -äänestystä avata suurelle yleisölle. Liiton hallitusta evästettiin kuitenkin uudistamaan äänestystä, johon tuleekin nyt radikaaleja muutoksia.

– Uudistusten ja modernisoinnin eteen on tehty koko syksy töitä. Jatkossa entisen parhaimmillaan hyvinkin laajan listan sijaan äänestyslomakkeelle valitaan urheilijat liiton Vuoden Urheilija -valiokunnan laatimalta TOP25-listalta, jossa on vuosittain noin 25 urheilijaa. Samalla joukkueet poistuvat Vuoden Urheilija -äänestyslistalta, kertoo liiton puheenjohtaja Kari Linna.

Miksi näin?

– Viime vuonna Vuoden Urheilija -äänestyksessä ääniä sai kaikkiaan 104 urheilijaa/joukkuetta ja vuotta aiemmin 113. Vaikka suomalaisurheilijat menestyvätkin hienosti eri arvokisoissa, niin onko meillä oikeasti olemassa yli sata potentiaalista urheilijaa Vuoden Urheilijaksi, kysyy Linna retorisesti.

– Jatkossa äänestys helpottuu huomattavasti ja TOP25-listalta löytyy varmasti Vuoden Urheilija. Edelleen jokainen äänestäjä voi sijoittaa listalle myös oman ehdokkaansa.

Myös Vuoden Joukkue ja Vuoden Valmentaja -äänestykset on uudistettu. Molemmissa äänestyksissä äänestetään yhden joukkueen tai valmentajan sijaan Vuoden Urheilija -valiokunnan laatimalta TOP5-listalta kolmea parasta.

– Ensimmäiseksi sijoitettu saa viisi pistettä, seuraava kolme ja kolmanneksi sijoitettu yhden pisteen, Linna kertoo.

Vuoden Urheilija -valiokunnassa laajasti vankkaa ammattiosaamista

Äänestysuudistuksen ohella myös Vuoden Urheilija -valiokunta koki ison muutoksen. Valiokunnan puheenjohtajaksi nimettiin Helsingin Urheilutoimittajien puheenjohtaja Matti Hannula, joka on jo aiemmin (2012–2017) vetänyt ansiokkaasti valiokunnan toimintaa.

– Valiokunnalla on vaativa ja tärkeä työ nimetä urheilijat TOP25-listalle. Listalle vuosittain pääsevien urheilijoiden määrä ei ole välttämättä juuri tuo 25, vaan se tarkentuu kulloinkin urheiluvuoden suomalaismenestyksen mukaan, Hannula huomauttaa.

– Valiokuntaan valittiin urheilutoimittajia, joilla on laaja kompetenssi huippu-urheilun parissa. Ammattiosaamisen lisäksi valiokunnan kokoonpanoa laadittaessa oli alusta asti tavoitteena sekä kaikkien merkittävimpien mediatalojen edustuksen mukaan saaminen että laaja maantieteellinen kattavuus. Siinä myös onnistuttiin.

Vuoden Urheilija -valiokunnan jäsenet vastaavat valiokunnassa kukin omista lajipattereistaan, joista kootaan Lajien parhaat urheilijat -lista sekä listat kaikkiin eri äänestyksiin. Työtä on paljon.

– Mutta hienoa, että uudistus saatiin vihdoin aikaan. Uskon, että uudistuksen myötä myös äänestysaktiivisuus nousee ja kiinnostus kasvaa entisestään, Hannula sanoo.

Yhteistyö Urheilugaalan kanssa jatkuu

Yhteistyöneuvottelut Urheilugaalan kanssa venyivät pitkälle syksyyn, mutta sopimus saatiin aikaan. Vuoden Urheilija julkistetaan jälleen Urheilugaalassa 16.1.2020.

– Pitkä ja hyvin toiminut yhteistyö sai jatkoa, ja Vuoden Urheilija saa ansaitsemansa tapahtuman tämänkin vuoden osalta, sanoo Linna.

Urheilutoimittajain Liiton kaikki palkinnot – Vuoden Urheilija, Vuoden Joukkue, Vuoden Valmentaja ja Vuoden Nuori Urheilija – jaetaan tammikuisessa Urheilugaalassa.

Lähde: Urheilutoimittajain Liiton tiedote