Kilpailumanipulaatiosta on muodostunut merkittävä maailmanlaajuinen uhka urheilulle. Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry julkaisusarjan uusin osa Sopimaton lopputulos? on selvitys urheilukilpailuiden manipulaation torjunnasta. Selvitys toimii tietolähteenä, josta kaikki urheilun parissa toimivat saavat käytännön toimintamalleja ilmiön torjuntaan.

Julkaisussa kuvataan perusteellisesti kilpailumanipulaation olemusta, riskitekijöitä, vaikutuksia sekä sen ilmenemisen eri muotoja. Selvityksessä käsitellään myös laaja-alaisesti kilpailumanipulaation taustalla vaikuttavia asioita: korruptiota, järjestäytynyttä rikollisuutta sekä kansainvälisten vedonlyöntimarkkinoiden kasvua. Tämän viimeisemmän kansainväliseen ja kotimaiseen tutkimuskirjallisuuteen sekä asiantuntijanäkemyksiin pohjautuvan selvityksen lopussa on käytännön toimintaohjeita niin liitto- ja järjestötoimijoille kuin urheilijoille kilpailumanipulaation torjuntaan.

– Tämä julkaisu täydentää jälleen uudella teemalla SUEKin julkaisusarjaa, joka on merkittävä osa SUEKin tutkimustyön edistämisen ja tiedon lisäämisen tehtävää. Tiedon tuottaminen ja jakaminen on tärkeä elementti urheilun eettisiin asioihin liittyvässä ennaltaehkäisevässä toiminnassa yhteistyössä urheilu- sekä muiden toimijoiden kanssa, SUEKin tutkimuspäällikkö Nina Laakso sanoo.

Kilpailumanipulaatio on tällä hetkellä yksi keskeisimmistä ja haitallisimmista urheilun eettisyyttä maailmanlaajuisesti uhkaavista ilmiöistä. Tämä vaarantaa urheilun keskeiset Reilun pelin -perusarvot, kuten lopputuloksen ennakoimattomuuden ja pyrkimyksen parhaaseen mahdolliseen suoritukseen. Pahimmillaan kilpailumanipulaatio voi voi tuhota työuria, seuroja tai kokonaisia lajeja.

Sopimaton lopputulos? – Selvitys urheilukilpailujen manipulaation torjunnasta

Lähde: SUEK tiedote