Asiantuntijoilla syvä huoli lasten ja nuorten liikunnassa ja urheilussa kokemasta epäasiallisesta kohtelusta – ”Niistä on ollut tapana vaieta”

Nuorisotutkimusverkoston tänään julkaisemassa kirjoituskokoelmassa käsitellään moniäänisesti ja laaja-alaisesti lasten ja nuorten liikunnassa ja urheilussa tapahtuvaa kiusaamista, syrjintää, epäasiallista käytöstä ja seksuaalista häirintää.
Teksteissä huolensa näistä vakavista ilmiöstä, niistä vaikenemisesta ja niihin puuttumattomuudesta esittävät niin lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen ja yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä, kuin joukko meritoituneita tutkijoita ja eri alojen asiantuntijoita. Oman näkemyksensä esittävät myös urheilija-aktivisti Kiira Korpi ja taiteilija-aktivisti Manuela Bosco. Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen kirjoittaa ilmiöihin reagoimisesta valtion ohjauksen keinoin, ja urheiluliikkeen näkökulmaa avaavat Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen sekä Suomen urheilueettisen keskuksen asiantuntijat.
Aihepiiri on tärkeä ja huoli akuutti, sillä lähes jokainen suomalainen lapsi harrastaa jossain lapsuutensa vaiheessa liikuntaa tai urheilua. Liikuntaharrastukset ovatkin tärkeitä kasvatuksen ja sosialisaation areenoita ja liikunnan terveyshyödyt kiistattomia. Suurella osalla harrastaminen tapahtuu hyvässä ja turvallisessa ilmapiirissä vastuullisten aikuisten ohjauksessa. Kolikolla on kuitenkin kääntöpuolensa, jolta on suljettu silmät ja josta on julkisuudessa vaiettu.
– Ikävät ja urheilun imagoa uhkaavat ilmiöt eivät sovi urheiluliikkeen ja urheilumedioiden ylläpitämään hyvän kertomukseen. Niistä on ollut tapana vaieta, jolloin niihin ei myöskään ole koettu tarvetta puuttua, toteaa yksi teoksen toimittajista, Nuorisotutkimusverkoston vastaava tutkija Mikko Salasuo.
Lieveilmiöt yleisiä nimenomaan liikunta- ja urheiluharrastuksissa
Julkaisun pontimena on teoksen toimittajien huoli liikunnan ja urheilun kielteisten lieveilmiöiden yleisyydestä sekä liikunnan ja urheilun toimialan tavoista reagoida ongelmiin. Tutkimukset ovat läpi 2010-luvun osoittaneet, että lasten ja nuorten kokema kiusaaminen, syrjintä, epäasiallinen kohtelu ja seksuaalinen häirintä ovat yleisiä nimenomaan liikunta- ja urheiluharrastuksissa. Erityisen alttiita toistuvalle epäasialliselle kohtelulle ja syrjinnälle ovat vähemmistöihin kuuluvat lapset ja nuoret. Mediassa on viime vuosina raportoitu myös huippu-urheilijoiden kokemasta syrjinnästä ja seksuaalisesta häirinnästä.
Vakavien ilmiöiden tunnistamisesta huolimatta liikunta- ja urheiluyhteisö ei ole luonut yhteisiä toimintamalleja niihin puuttumiseen. Yksittäisiä oppaita ja ohjeistuksia on tehty, mutta kansallisia ja koko liikunta- ja urheiluyhteisön läpileikkaavia toimintamalleja ei ole luotu. Olemassa olevien aineistojen löytäminen, lukeminen ja tulkinta on jätetty kunkin toimijan omalle vastuulle. Käytännössä on siis olemassa normeja, joista ei aktiivisesti tiedoteta ja joihin kenenkään ei tarvitse perehtyä tai sitoutua. Yritykset kitkeä häirintää ja syrjintää ovat jääneet joidenkin lajiliittojen yksittäisiksi, lyhytkestoisiksi projekteiksi. Suomessa on yleisesti ottaen vahvat perinteet kiusaamisen, syrjinnän, epäasiallisen kohtelun ja seksuaalisen häirinnän vastaisella työllä, mutta liikunnan ja urheilun toimialalla vaikutetaan olevan vasta heräilemässä näihin lapsia, nuoria ja urheilijoita koskeviin vakaviin kysymyksiin.
Muistion toimittaneet tutkijat toivovat julkaisun lisäävän ymmärrystä ja herättävän laajaa yhteiskunnallista keskustelua tästä lasten ja nuorten hyvinvoinnin kannalta tärkeästä aihepiiristä. Liikunta- ja urheiluharrastukset koskettavat valtaosaa lapsista ja nuorista jossain vaiheessa heidän elämänsä aikana. Kiusaamisen ja syrjinnän kokemukset ovat niin yleisiä, että liikunnan ja urheilun parissa toimivien aikuisten olisi vihdoinkin ryhdyttävä konkreettisiin toimiin etsimään keinoja näiden lieveilmiöiden kitkemiseksi.
Julkaisu on jatkoa Nuorisotutkimusverkoston aiemmille kirjoituskokoelmille, joissa on laajalla ja asiantuntevalla kirjoittajajoukolla käsitelty ajankohtaisia ja akuutteja lapsuuteen ja nuoruuteen liittyviä kysymyksiä. Nyt julkaistavan teoksen toimittajat lähettivät kirjoituskutsun yli 20 liikunnan, urheilun, lasten, nuorten ja perheiden parissa eri tavoin toimivalle henkilölle tai taholle, jotka saivat valita näkökulmansa aiheeseen itse.
Lähde: Nuorisotutkimusseura
TUOHIRULLASTA KIERRÄTYSVAPAITA ILMAISKIERROKSIA TAI JOPA 5000€
- Ei kierrätysvaatimuksia!
- Tuohet tilille minuutissa
- Suomalaisen mutkaton nettikasino
- Tekikö Antti Sainio valtava virheen? Entinen SE-mies avasi suunsa Ylellä
- Brittitähdeltä selvät sanat Saga Vannisesta – tämä ei jätä mitään epäselväksi
- Jasmi Joensuu teki muodonmuutoksen – tältä hän nyt näyttää
- Hiihtomies avautui suhteestaan Riitta-Liisa Roposeen – ”En ois uskonut”
- Dorothea Wierer ilmoitti kovasta ratkaisustaan – aviomiestä surettaa nyt
- Sergei Bubka puhui suunsa puhtaaksi – selvät sanat Armand Duplantisista
- Frida Karlsson romanssihuhujen keskellä – kilpasisko puuttui ruotsalaistähden rakkauselämään
- Suomen keihäskarju teki paluun – jälki olikin sitten rumaa
- Ex-valmentaja laukoi Ylellä karua tekstiä Saga Vannisesta
- Ilona Monosen muodonmuutos ällistyttää – näin nainen kommentoi IS:lle
- Hiihtomies avautui suhteestaan Riitta-Liisa Roposeen – ”En ois uskonut”
- Ex-valmentaja laukoi Ylellä karua tekstiä Saga Vannisesta
- Dorothea Wierer ilmoitti kovasta ratkaisustaan – aviomiestä surettaa nyt
- Suomen keihäskarju teki paluun – jälki olikin sitten rumaa
- Sergei Bubka puhui suunsa puhtaaksi – selvät sanat Armand Duplantisista
- Jasmi Joensuu teki muodonmuutoksen – tältä hän nyt näyttää
- Sami Jauhojärvi katosi täysin kuvasta – nyt saatiin selville, mitä oikein tapahtui
- Silja Kosonen ei saapunut moukaripaikalle – sitten selvisi brutaali totuus
- Hiihtolegenda Juha Miedon sekoilu hämmentää Norjassa
- Ilona Monosen muodonmuutos ällistyttää – näin nainen kommentoi IS:lle