Suomen parayleisurheilumaajoukkue on ennätyskunnossa ja erittäin motivoitunut, vaikka vuoden 2020 päätavoite Tokion paralympiakisat ovatkin siirtyneet ensi vuodeksi.

Myös kesäkuuksi suunnitellut EM-kilpailut Bydgoszczin kaupungissa Puolassa on siirretty syyskuulle ja on epävarmaa, kyetäänkö niitä silloinkaan järjestämään. Toistaiseksi EM-kilpailuja ei ole siirretty ensi vuodeksi.

Vuoden yleisurheilijaksi viime vuonna valittu Espoon Tapioiden Toni Piispanen voitti viime vuonna Dubaissa 100 metrin kelauksen maailmanmestaruuden luokassa 51. Hän on myös paralympiavoittaja vuodelta 2012.

– Tärkeintä on, että olen ollut terveenä koko talven. Tammi-helmi-maaliskuussa vedin hirvittävän hyvän harjoituskauden, Piispanen kertoo.

– Maaliskuun puolessavälissä olimme Teneriffan-leirillä, kun tuli tieto koronasta ja lähtö Suomeen. Täällä sain onneksi erityisluvan harjoitella taloyhtiön kerhohuoneessa. Siellä on kaksi kelausrullaa, kuntopallot, voimailulaitteet ja kuminauhat, iloitsee Piispanen.

– EM-kilpailuiden ja paralympiakisojen siirtäminen tarjosi viime viikoiksi mahdollisuuden tekniikkapainotteiseen ja nopeuskestävyystreeniin. Touko-kesäkuussa on tarkoitus vetää kelausrullilla ylinopeusharjoitteita, Piispanen analysoi harjoitteluaan.

– Nottwillin GP-kilpailut ja Zürichin Weltklasse olivat kilpailuohjelmassa. Vielä ei Sveitsistä ole tullut niiden siirrosta tietoa. Elokuussa pitäisi viimeistään radalle päästä ja loppukesästä lähden hakemaan 20 sekunnin haamurajan rikkomista, Piispanen miettii tulevaa.

Piispasen luokassa maailman ainoa 20 sekunnin alittaja 100 metrin matkalla on Belgian Peter Genyn, jonka kaksi vuotta vanha ME kirjataan 19,89. Piispanen löi Genynin viime vuoden MM-finaalissa.

Lähde: Urheiluliitto