Pohjoismaisten hiihtolajien, maastohiihdon, yhdistetyn ja mäkihypyn, MM-kisat päättyivät reilu viikko sitten Saksan Oberstdorfissa.

Koronarajoitukset näkyivät vahvasti median toiminnassa MM-kisojen aikana. Edeltäviin kisoihin verrattuna medianedustajia oli paikalla murto-osa ja toimitukset hoitivat kisakokonaisuutta laajasti myös etänä. Etämediatilaisuuksia ja -haastatetteluja järjesteltiin kisojen jokaisena päivänä. Mitalijuhlien viestintä nosti kaikkien lajien yhteishenkeä Saksassa, mikä välittyi kotikatsomoihin niin television kuin myös sosiaalisen median sisältöjen kautta.

Mediakattavuudessa vahvimpia päivia olivat menestyspäivät, joista ykköseksi nousi yhdistetyn hopeamitalipäivä, jolloin sähköisten mediaosumien määrä oli 679 kappaletta ja kisojen ensimmäinen loppukilpailupäivä 664:llä jutulla. Kokonaisuudessaan kilpailujen aikainen potentiaalinen mediajulkisuus oli yhteensä yli 340 miljoonaa henkilöä. Sähköisten mediaosumien tavoittavuuden arvo nousi laskennallisesti yli 120 miljoonaa euroon.

Sosiaalinen media eli kisoissa vahvasti mukana MM-joukkueiden julkaisupäivistä lähtien. Kisapäivien tapahtumia kerrottiin ”behind-the-scenes” -hengessä ja mitalipäivien juhlatunnelmat jaettiin suorina instagram-lähetyksinä Suomen joukkueen hotellilta. Naisten viestin mitalijuhlia on katsottu yli 17,5 tuhatta kertaa. Maajoukkueiden ja Hiihtoliiton kanavissa jaettujen postausten kokonaisnäyttökerrat kipusivat lähes 6 miljoonaan. Kanavien keskimääräinen kasvuvauhti kisahuuman aikana oli 15,5%, joista suurimman kasvupotin, yli 30 %, keräsi yhdistetyn @ncteamfin -IG-kanava. Tavoittavimmat tilit löytyvät maastohiihtomaajoukkueelta, kun esimerkiksi @xcteamfin-instagramia seuraa 20,6 tuhatta fania.

Suomen Hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmi iloitsee sekä huippu-urheilun menestyksestä että lajien vahvasta vetovoimasta. Hiihtoliiton strategisia tavoitteita toteutuu, mikä kertoo pitkäjänteisen työn onnistumisesta ja oikeista panostuksista.

– Olen erittäin iloinen kolmesta mitalista, yhteensä kahdeksasta pistesijasta ja parhaista henkilökohtaisista sijoituksista arvokisoissa. Sen lisäksi joukkueen taistelutahto, hyvä ilmapiiri ja keskinäinen kannustus välittyivät hienolla tavalla kotikatsomoihinkin. Katsojaluvut osoittavat jälleen kerran, että hiihtolajien kiinnostavuus on entisestään lisääntynyt. Ylen Urheilustudion tekijät ansaitsevat suuret kiitokset ammattitaitoisista ja korkeatasoisista kisalähetyksistä, toteaa Haapasalmi.

Lähde: Hiihtoliitto